16 Ekim 2013

Güzel Sesli Kardeşler: Haim

İtiraf ediyorum; kadın vokaller beni o kadar da etkilemiyor. Erkek vokallerden her zaman daha bir zevk alıyorum. Nedenini de tam bilmiyorum aslında, ama genel olarak favori sanatçılarıma baktığımda hep bir erkek vokale çarpıyor kulağım. Artık biraz değişiklik yapmam gerektiğini düşündüğümden, biraz da blog için yazı hazırlamaya çalıştığımdan kendimi son günlerde kadın vokallere verdim. Bayağı iyi sesler varmış aslında yalan söylemeyeceğim. İşte bu hafta da sizlere bu dinlediğim bayan vokaller içerisinden en ama en çok beğendiğimi sunacağım. Hem de fırından yeni çıkmış taptaze albümleri ile.

(Danielle, Alana, Este – Haim)

İsimleri Haim. Üç güzel kız kardeşin soyisimlerinden geliyor grubun ismi. Alana, Este ve Danielle grubun temel taşlarını oluşturuyor kız kardeşler olarak; drummer olarak da kendilerine Dash Hutton eşlik ediyor. Kız kardeşlerimiz Este 1986, Danielle 1989, Alana 1991 doğumlu. Los Angeles çıkışlı grup indie-pop yapıyorlar. Dinlediğim en iyi indie-pop olabilir, dersem size yalan söylememiş olurum. İnternette biraz araştırdığınızda Haim'in sürekli 70'leri soft-rock grubu Fleetwood Mac ile karşılaştırıldığını okuyacaksınız. Bir Fleetwood Mac dinleyicisi de olarak Haim ile Fleetwood Mac belki müzikte bir yerlerde birbirlerine yaklaşabilir – özellikle vokallerde Stevie Nicks'e- ama genel olarak bence o kadar karşılaştırılabilecek gruplar olmadıklarını düşünüyorum. Fleetwood Mac'in uzun ve başarılı geçmişinin yanında Haim henüz minik bir bebek olarak kalıyor, en temelde. Ama Haim'in de gelecekte iyi işler yapacağını da düşünmüyor değilim. Çünkü gerçekten çok iyiler. Sadece “The Wire” şarkılarını dinlediğim zaman bile bunu düşünmüştüm; geçtiğimiz ayın sonunda çıkardıkları “Days Are Gone” ile de düşüncelerim değişmedi.


Albüm kapakları bile çok sade ama çok güzel bana kalırsa. Zaten biraz indie bir giyim tarzımın olduğunu düşündüğümden Haim'in albüm kapakları için seçtikleri kıyafetlere de tek kelimeyle bayıldım. Google Görseller'de Haim'i araştırırken de  “Bu kızlar tam benlik.” dedim. Müziklerini zaten beğenmişim; bir de tarzlarını beğenince kendime yeni bir 'favori' belirlemiş oldum. Daha öncesinde bir tek Lissie vardı böyle “büyüyünce … olacağım.” dediğim; artık bu listeye Haim'i de ekliyorum.


Gelelim Days Are Gone'a. Normalde 11 şarkı içeren albüm, iTunes Deluxe Edition'ında 4 şarkı daha eklemiş kendine. Şarkıların hepsinde üç kız kardeşin imzası bulunmakta; arada yardım da almışlar tabii. Tam bir indie-pop albümü olmuş. Pop ritimlerine arkadan indie gitar tınıları ve indie bir davul eşlik ediyor. Kulaklıklarınızla yüksek seste müzik dinleyip bir şeyler yapmayı seviyorsanız, uğraştığınız işi bırakıp kendinizi ritimlere kaptıracağınızı garanti edebilirim. Çünkü her şarkısında insanı yakalıyor Haim.


Daha önce çıkardıkları single ve EP'lerden hatırladığım Forever, Don't Save Me, Falling, The Wire bu albümde de yer almakta. Onlara olan tanışıklığımdan ötürü albümü ilk dinlediğimde günlerce o şarkılardan başka şarkı dinleyemedim. Zaten The Wire benim uzun zamandır dilimden düşmeyen bir şarkı; yine bu albümdeki en sevdiğim şarkı olma özelliğini de koruyor. Ama onun arkasından gelen bir şarkı var ki sanırım yakın gelecekte The Wire'ı tahtından edebilir; Honey & I. İlk girişi bana John Mayer gibi geliyor ama sonra Danielle sesiyle şarkıya giriyor. Ve sonrası çok çok güzel. Spotify yazımda The Wire'ın videosunu koyduğumdan burada size Honey & I ile baş başa bırakmak istiyorum.



Albümün diğer bir öne çıkan şarkısı da My Song 5.  Bayağı çekici bir ritmi var şarkının, vokal bölümlerinde vokaller daha ön plandayken, ritmin solo girdiği yerler ise daha bir başka. Son zamanlarda kendimi kaptırdığım indie-electronic akımın bende bıraktığı bir etki olacak ki bu şarkıdaki elektronik altyapı beni bayağı bayağı etkiledi. Bir gün bir yerlerde dj'lik yapma fırsatı bulursam bu şarkıyı kesin ama kesin koyacağım.





Albümde benim üçüncü favori şarkım da Let Me Go. Davulları acayip güzel bir şarkı. Introsunda başlayan güzel ritim daha sonrasında bambaşka bir şarkıya değişiyor; nakarat kısmında ise şarkı yükseldikçe yükseliyor. Gitarları da acayip etkileyici. Bu arada hemen şunu eklemek istiyorum ki Danielle ve Alana grubun elektro gitarlarını üstlenirken Este ise bas gitarda döktürüyor. Aynı zamanda Alana klavyede, Este de davullarda karşımıza çıkabiliyor bazı yerlerde. O yüzden grubu canlı izlemekte de fayda var. iTunes Festival'in hem 2012 hem de 2013 yıllarında da sahne aldı Haim. Geçen sene izlememiştim ama bu yılki Haim konserini kaçırmadım ve canlı performanslarını da bayağı beğendim. Eğer iTunes kullanıyorsanız iTunes Festivali videolarını hala izleyebiliyorsunuz full gig olarak. Haim' e bir göz atın derim. Canlı performans demişken benim izlemekten bayağı hoşlandığım bir Haim performansı da David Letterman'a katıldıkları zamanki “Forever“ performansıdır.  Sevimlilikleri gözler önünde sayın seyirciler, bana başka hiçbir söz düşmüyor. Aynı zamanda kız kardeşlerin bayağı güzel olduğunu da belli etmeden geçemeyeceğim. Kişisel favorimse etekleri, elbiseleri, koyu renk ruju ve uzun sarı saçları ile Este.

Tracklist:
1- Falling
2- Forever
3- The Wire
4- If I Could Change Your Mind
5- Honey & I
6- Don't Save Me
7- Days Are Gone
8- My Song 5
9- Go Slow
10- Let Me Go
11- Running If You Call My Name



Böyle güzel bir grubu yazmak bana acayip iyi geldi bu hafta sevgili Indie May Kill okuyucuları. Umuyorum siz de hoşlanmışsınızdır. Haim'i kulaklarınız için dinleyin, dinletin; gözleriniz içinse izleyin, izletin.

Haftaya görüşmek üzere.
Müzikle kalın.
Xoxo

                                                                                     Gözde Sarıhan

2 yorum:

  1. Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki, yazılarını takip ediyorum ve seçtiğin konuları / şarkıcıları son derece beğeniyorum. Fakat yazı tarzın için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

    Bazen, bazı cümlelerinin düşüklüğü kafamı karıştırıyor.Mesela;

    "Bayağı çekici bir ritmi var şarkının, vokal bölümlerinde vokaller daha ön plandayken"
    "Albümde benim üçüncü favori şarkım da Let Me Go"
    "İlk girişi bana John Mayer gibi geliyor ama sonra Danielle sesiyle şarkıya giriyor. Ve sonrası çok çok güzel." gibi cümleler.

    Ayrıca, şarkılar hakkında "çok güzel", "çok çok güzel" dışında biraz daha detaylı bilgiler / hikayeler paylaşırsan eminim daha da güzel olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geri bildirimin için teşekkür ederim. Yazıların mümkün olduğunda okunası uzunlukta olması için uğraştığım için hikayeler yazmam pek mümkün olmuyor ama bir sonraki yazımda bunlara dikkat edeceğime emin olabilirsin. Tekrar teşekkürler.

      Sil

.