5 Eylül 2013

Le Labo Patchouli 24: Ateş Olmayan Yerden…


Dumansı notalar ve parfümeri tamamen organik, neredeyse mukadder bir eşleşme; zira parfümün ta kendisi Latince perfumare (per- “yoluyla, içinden, iyice”; fumare “duman çıkarmak, dumanlandırmak”) kelimesinden geliyor. Kiliselerde yakılan günlük ve mür, İslam topraklarının öd, safran ve güllü buhuru ve Uzak Doğu’nun çok eskilere dayanan tütsü geleneğinin yanı sıra sobanın üstüne yerleştirilen portakal kabuğu, piknik ateşinin son demine atılan ardıç dalları ve çocukken işportacılardan alınan çubuk tütsüler bu bağın şahitleri. Kül tablasında açan yaseminleriyle État Libre d’Orange Jasmin et Cigarette, gül aromalı nargilesiyle Serge Lutens Fumerie Turque ve keskin egzoz notasıyla Andy Tauer Lonestar Memories’de olduğu gibi Patchouli 24’da da duman başrolde oynuyor.

Fabrice Penot ve Eddie Roschi’nin 2006 yılında kurduğu niş parfümevi Le Labo, kompozisyonlarıyla olduğu kadar pazarlama taktikleriyle de bolca konuşuluyor. Kokulu yağ konsantresinin ve alkolün satış anında karıştırılması ve laboratuar şişelerini andıran flakonlara sahibin isminin yazılarak kişiselleştirilmesi müşterileri cezbetmek amaçlı birer numara iken city exclusives koleksiyonundaki her bir parfümün yalnızca tek bir şehirde satışının olması ise birçok parfümseverin büyük şikâyeti. Bir isim ve sayıdan oluşan anlandırmaları ise alıcıya yardım etmekten yoksunluğuyla şöhretli. Sayı parfümdeki içerik adedini ifade ederken isimse ana nota oluyor. Örneğin Patchouli 24, yirmi dört farklı notadan/maddeden oluşuyor ve esas nota paçuli. Böyle olunca da adına bakarak parfümün nasıl kokacağına dair tahminde bulunmak zor oluyor. Patchouli 24 da istisna değil. Evet, içinde paçuli var; ancak barbekü dumanı ve pudramsı vanilyanın altına gömülü.

Duman ve vanilya ikilisini duyduğunuzda aklınıza derhal Bvlgari Black geldiyse her iki parfümün de yaratıcısının olağanüstü Annick Ménardo olduğu gerçeğiyle aydınlanabilirsiniz. Mangal ateşi ve odunsu vanilyasıyla Patchouli 24, lastik ve vanilin temalı Black’in daha ekstrem hâli denebilir; fakat benzerlik burada bitiyor.

Yoğun is ve dumanla açılış yapan Patchouli 24, Hıdrellez ve piknik hatıralarını akla getiriyor. Huş ağacı katranı ve gaïac ağacının yarattığı bu acımsı duman ilk on dakika kamp alanını terk etmiyor. Muğla bölgesinde yetişen bir ağacın reçinesi olan sığla (styrax) harmana katılıp meşinsi bir nüans yaratıyor. Paçuli, alışkın olduğumuz kaffuri ve fenolik karakterinden ziyade odunsu bir süsleme olarak ortaya çıkıyor. Yavaş yavaş vanilyanın etkisiyle tatlılaşan parfüm hiçbir zaman gourmand bölgesine ayak basmıyor. Patchouli 24’daki vanilya notası reçinemsi ve sahaftan alınmış ikinci el kitapların kokusunu andırıyor. Şaşırmamak gerek zira sentetik vanilinin başlıca kaynağı kâğıt endüstrisinin yan ürünü olan lignin yahut gaïac ağacında doğal olarak bulunan guaiacol bileşiği. İlk başta hayli yoğun olan parfüm, zaman geçtikçe yatışıyor ve tene yaklaşıyor.

Aynı anda hem şömine başında defalarca okumaktan sıkılmadığınız favori kitabınızın sayfalarını çevirirken yudumladığınız lapsang souchong çayını hem de sahile vurmuş odunlarla yakılan ateşi anımsatan Patchouli 24, ilgi çekici ve farklı bir kompozisyon. 

Sürmeden önce yangın detektörünü kapatmayı unutmayın, yeter.

*Görsel: Smoke #3, Stefano Bonazzi


                                                                                                                                             M

4 yorum:

  1. Herhangi bir blog için fazla olduğunu düşünüyorum burası için değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Eğer insanların ilgisini çekip genellikle göz ardı edilen koku duyusuna daha dikkat etmelerine sebep olabilirsek ne mutlu.

      Sil
  2. Genel kültürü yüksek biri tarafından yazılmış bir yazı olduğu belli, tebrik ediyorum efendim.

    Hangi mağazalarda bulabiliriz acaba bu parfümü?

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ediyorum yorumunuz için. Maalesef kötü bir haberim var: Le Labo tasarımlarına henüz Türkiye'de ulaşmak mümkün değil. Avrupa ve Amerika'nın bazı şehirlerindeki kendi butikleri, parfümeriler ve kendi e-store'ları ile online alışveriş siteleri hariç dağıtımı bulunmamakta. Bunların listesine http://www.lelabofragrances.com/ adresinden göz atabilirsiniz.

    YanıtlaSil

.