3 Eylül 2013

İngiltere'nin Son Bombası: One Direction

Yazıya nereden, nasıl başlasam bilmiyorum.

Hadi size biraz İngiltere’den bahsedeyim. Tabii ki tutup İngiltere’nin tarihini anlatmayacağım. İngiltere, birçok insanın hayatta yapmaktan en çok zevk aldığı aktivite olan “müzik dinleme” konusunda, çok önemli güzellikler sundu. Beatles, Queen, David Bowie, Radiohead, Rolling Stones, Pink Floyd, Elton John, Duran Duran, Sting gibi tüm zamanların gelmiş geçmiş en ikonik sanatçılarına yuva olan İngiltere, aynı zamanda günümüz müziğine damga vuran Amy Winehouse, Florence Welch, Adele, Lily Allen, Jessie J. gibi ünlülerle de kulaklarımızın pasını sildi.

Az önce saydığım isimlerden görüldüğü üzere, eskiden İngiltere müziğinde erkeklerin etkisi büyüktü fakat son zamanlarda müzik dünyasını başta İngiltere olmak üzere dünyada kadınlar yönetir oldu.  Bu duruma ise yine bir kadın son verdi ve One Direction grubu ortaya çıktı.


İngiltere X Factor yarışmasının jürisi Nicole Scherzinger, belki de müzik dünyasındaki en büyük keşiflerden birisine imzasını attı. Yarışmaya birbirinden ayrı 5 yarışmacı olarak katılan Niall Horan, Zayn Malik, Harry Styles, Liam Payne ve Louis Tomlinson, Nicole Scherzinger’in İngiltere’deki ve hatta dünyadaki erkek grup açlığını giderecek fikri ile One Direction grubu kurulmuş oldu.

Hızlı bir yükseliş

The X Factor yarışmasını 3.lük ile bitiren One Direction, daha yarışma bitmeden herkesin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Yarışmadan kısa bir süre sonra Syco Records ile anlaşan grup, ilk albümleri Up All Night ile müzik dünyasına adeta bomba gibi girdi. Albümün çıkış parçası What Makes You Beautiful, listelerde kısa sürede zirveye yerleşirken toplamda 5 milyon satarak da başarısını ispat etmiş oldu. Yakalayacı sözler ve şarkının müziğindeki Summer Nights esintileri yardımıyla şarkı bir anda herkesin diline dolanmayı başardı. 


What Makes You Beautiful şarkısı ile başta Mtv VMA’de En İyi Pop Müzik Videosu ödülü olarak üzere birçok ödül kazanan grup daha sonra Gotta Be You, One Thing ve More Than This teklilerini yayınladı.


Çığlıklardan, gösterişli kıyafetlerden ve onlarca kameradan uzak, sadece gitar ve 5 vokal.

Başarılı bir ilk albümden sonra 18 Aralık 2011’de turneye çıkan grup, verdikleri konserler ile daha çok dikkat çekmeye başladı.

Evet, bu 5 genç; şarkı söyleyebiliyor, dans edebiliyor, hatta peşi sıra konserler bile verebiliyordu. Tabii ki çok zaman geçmeden One Direction’dan ikinci albüm beklenmeye başlandı. Acaba grup, yakaladıkları yükselişi devam ettirebilecek miydi yoksa birkaç şarkı ile sesini duyurup tarihe mi gömülecekti?



Herkes merak içerisindeyken; One Direction 28 Eylül 2012 tarihinde, ikinci albümleri Take Me Home’un çıkış şarkısı Live While We’re Young’ı yayınladı. Şarkı anında, tüm dünyada bir numaraya yükseldi ve ilk haftasında satış rekorları kırdı. Şarkının bu kadar başarılı olmasını iki sebebe dayandırabiliriz: İlki, grup üyeleri bariz bir şekilde daha olgun görünüyordu. Ayrıca ilk albüm acemiliğini üzerinden atan grup, artık daha tarz ve daha modern bir görünüme kavuşmuştu. İkinci sebep ise, Live While We’re Young şarkısının son derece yakalayıcı olmasıydı. Grubun hayranlarını çıldırtmaya yetecek, tahrik edici sözler ile kafalardan silinmeyen pop-rock müziği, şarkıyı One Direction’un unutulmazları arasına sokmaya yetecek cinstendi.

 
Klip, 24 saatte 8.24 milyon görüntülenme sayısına ulaşarak Justin Bieber’ın rekorunu da kırmayı başardı.

Sonrasında One Direction grubu, Take Me Home albümünden iki tekli daha yayınladı: Little Things ve Kiss You.

Grup, Little Things şarkısı ile sadece pop-dans şarkıları yapmadıklarını da göstermiş oldu. Artık albümü hızlandırmanın zamanı gelmişti ve Kiss You sahneye çıktı. Ritmi yüksek, vokali güçlü, eğlenceli bir pop şarkısı. Tabii ki grup bununla da yetinmedi ve son derece eğlenceli, kılıktan kılığa girdikleri Kiss You videosunu yayınladılar. Bana kalırsa Kiss You şarkısı, grubun en başarılı 3 şarkısından birisi niteliğinde.  
Grup, bir dönemi daha kapatmış ve yeni albüm hazırlıklarını başlamışken, hayranlarına bir sürpriz yapıp “Blondie - One Way or Another” ve “The Undertones - Teenage Kicks” şarkılarını yeniden seslendirip piyasaya çıkardı. İşte bu noktada, One Direction grubu tam anlamıyla kendini ispat etmiş oldu. Tabii ki neden diyeceksiniz, işte hemen cevabı: “Daha önce büyük bir hit ve hatta efsane olmuş bir şarkıyı, cover yapıp tekrar gündeme getirmek; müzik dünyasında başarması en zor işlerin başında geliyor.” Ve One Direction bunu tam anlamıyla başardı. One Way or Another şarkısını, neredeyse gündelik yaşamlarını gösteren, eğlenceli bir video ile daha da güçlendiren grup için başarının keyfini sürme zamanı gelmişti.

 


Yeni Bir Dönem / This Is Us

Müzik dünyasında sesini yeni duyuran şarkıcılar için yaratıcılık son derece önemlidir. Çok başarılı olmuş olsan bile bir sonraki şarkında/albümünde daha da başarılı olman beklenir. Ayrıca müzik dünyası acımasızdır da. Gittikçe kötüleşen film serilerine gösterilen sabır, müzik dünyasında pek işlemez. İşte bu baskı ve beklenti ile ne yapacaklarını bu sefer gerçekten merak ettiğim One Direction, This Is Us adını verdikleri filmleri ile beni oldukça şaşırtmayı başardı.

This Is Us, dünya çapında bir müzik fenomenine dönüşen grubun, bu yolda yaşadıklarına esaslı ve çok yönlü bir bakış getiriyor. Etkileyici konser görüntüleriyle bezeli yapımda, evlerindeki mütevazi hayatları, X- Factor yarışmasıyla birlikte devasa bir şöhrete kavuşan gençlerin yaşadığı bu kırılma anına tanık oluyoruz. Londra'nın ünlü O2 Arena'sında verdikleri konserin görüntülerinin de yer aldığı filmde grup üyelerinin kendi gözlerinden One Direction olmanın nasıl bir his olduğunu dinliyoruz.

 


Oldukça yaratıcı ve başarılı bir prodüksiyona imza atmanın yanı sıra, bu filmle birlikte kendilerini hayranlarına biraz daha yaklaştıran grup; Best Song Ever isimli yeni şarkılarını da kısa zaman sonra görücüye çıkardı.  

Best Song Ever, bana kalırsa grubun şimdiye kadar yapmış olduğu en başarılı şarkı. Tabii ki bir What Makes You Beautiful veya Live While We’re Young kapasitesinde bir hit değil. Fakat şarkıya müzikal olarak bakacak olursak; müzik daha sert ve kesin, konsept daha oturmuş, sözler ise tam bir yaz şarkısı tadında. Bu özellikler de, One Direction’a Mtv VMA’de En İyi Yaz Şarkısı ödülünü kazandırmaya yetecek cinsten. Rakiplerine açık ara fark atarak ödülü kazanan grup, Lady Gaga’nın “siz daha iyisini hak ediyorsunuz.” sözleriyle de bir kez daha gündeme oturmayı başardı.

 


Best Song Ever şarkısını mükemmel bir klip ile renklendiren grubun yakın zamanda vizyona giren “This Is Us” filmini henüz izlemediyseniz, benden size bir tavsiye: “Kaçırmayın.

Son olarak ise benim favori 3 şarkımı açıklıyorum.

3. Kiss You
2. One Way or Another
1. Best Song Ever

Peki sizin favori şarkılarınız hangisi? Aşağıdaki listeye oyunuzu verin ve favori şarkılarınızı destekleyin.

Kaan Kızılırmak


Senin Favori One Direction Şarkın?

24 yorum:

  1. performans ödevleri gibi ama çok fazla güzel olmş amaaaaaaa............

    YanıtlaSil
  2. 21 yaşında sağlıklı, aklı başında bir "female" olarak şunu söyleyebilirim ki, eğlenceliler, komikler, şarkıları tam kafa boşaltmalık. Yani yazını çok beğendim.

    YanıtlaSil
  3. 19 yaşındayım ve hayranlarıyım arkadaşlarımın yanında söyleyemiyorum sağ olsun müzik önyargımız bu arada çok güzel olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Liam çok tatlı. Ayrıca grup son derece başarılı.

    YanıtlaSil
  5. Grup son derece başarılı.Eğlenceli ve kaliteliler.Büyük hayranlarıyım.Onları dinlediğimi,hayranları olduğumuzu söylediğimizde yediğimiz kezban,ergen damgasından da bıktım.

    YanıtlaSil
  6. Yazı gerçekten çok güzel olmuş.Bu gruba yeteneksiz gözüyle bakanların bu yazıyı okuması gerekiyor.

    YanıtlaSil
  7. süper yazmışsın hayatlarını bildiğin özet geçmişsin sen yaaa tebrikler

    YanıtlaSil
  8. '' Bunların hayranları 11-12 yaşındaki ergenler ya! Grupta başarısız!'' diyenlere inat böyle önyargılarından arınmış, bilinçli, olgun insanlarla karşılaşmak bizi çok mutlu ediyor. Şu bir gerçek ki; ben 17 yaşındayım, dansçıyım, ayrıca yazarlıkla uğraşıyorum, gayet iyi bir bölümde okuyorum ve bunu gurur duyarak söylüyorum ki; BEN BIR DIRECTIONER'IM! Yani şu önyargılarından kurtulmalı bazı insancıklar. Directionerlar ergen,çocuksu kişiler değil. Zaten ergenlikte artık yaşla alakalı değil! 30-40 yaşlarında ne ergen beyinler var ortada! Bu yaşı büyük ergenlerinde bir çoğu 1D antisi zaten. Onlar farkında değiller ama umrumuzda bile değiller. Bizim tek umrumuzda olan şey hayallerimiz ve One Direction. Onlar anca bilgisayar başından konuşsun, One Direction her gün rekorlar kırıp ödül almaya devam ediyor! Ve biz Directioner'larda; gerekli yerlerde etkinlikler yapıp, kısa zamanda organize olup etkinliklerimizi dünya çapına ilk sıralara taşıyoruz. Bu da bir başarı! Hemde anticilerin bir taraflarını günlerce yırtsalar bile yapamayacakları bir şey! Ayrıca; şunu da söylemeliyim ki, grubu harika tanıtmışsın. Güzel yazıların, yorumların için sana çok teşekkür ederiz. Hepimiz desteklerimizi, yorumlarımızı senden esirgemeyeceğiz. Daha nice güzel yazılara! Tekrar herşey için teşekkürler! Kendine iyi bak!

    @xEdaGokce , Queen of Cupcake.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem güzel yorumun hem de desteğin için çok teşekkürler. :)

      Sil
    2. Ben 11 yaşındayım.Ergenliğin anlamını bilmeni beklerdim senden.Önemli olan kaç yaşında olduğun,nerede okuduğun değil.Olgun olup onları gerçekten sevebilmektir bence.Tabi bunlar benim görüşüm

      Sil
  9. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş ama iki tane hata var. Söylemeden geçemeyeceğim :) İlk olarak onları grup yapan isim Simon Cowell'dı. İkinci olarak da iyi dansçı değiller :) Hatta This Is Us'da Louis kendilerini berbat dansçılar olarak tanımlıyor :) Bunlar dışında çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumun için çok teşekkürler.

      Birkaç arkadaş daha dans konusundan bahsetmiş,şöyle açıklayayım; Grup, tabii ki bir Michael Jackson tadında dans edemiyor fakat bunun için zaman zaman küçük koreografilerle çaba gösteriliyorlar. Bunu anlatmaya çalışmıştım.

      Nicole mu Simon mi? Konusunda ise bildiğim kadarıyla fikri ilk ortaya çıkaran Nicole olduğu için bu şekilde yazdım.

      Sil
    2. Doğrudur, fikri ortaya atan Nicole'dur :)

      Sil
  10. Kesinlikle muhteşem bir yazı. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Harry <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 senı çok seviyorum ( I love You Harry ) <3

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel yazmışsın ellerine sağlık :))

    YanıtlaSil
  13. aynen grup başarısız diyenlere kapak olsun bütün bu bilgilere sanırım antileri susturucak yazı için çk çk çk teşekür ederim ellerine sağlık sonunda bizi bir anlayan çıktı bys :D

    YanıtlaSil
  14. onları bir araya getirme fikrini ortaya atan kişi nicole doğru yazmışsın kardeşim ve bu arada gerçekten çok kaliteli bir yazı olmuş önyargısız ve gerçekleri yazmışsın onları bi ergen grubu olarak görmek yerine gerçekten müzikal kariyerlerini yansıtmışsın yazın için teşekkür ediyor emeğine sağlık diyorum

    YanıtlaSil
  15. Bir Directioner olarak sana bu güzel yazı için gerçekten çok teşekkür ediyorum . Keşke bütün herkes senin gibi bir bakış açısına sahip olsa . Ayrıca belirtmeden de geçemeyeceğim Liam favorim .xx

    YanıtlaSil
  16. Benim yorumum farklı bir yönde olacak. Hem yazını hem yorumları okurken farkettimde senin grup hakkındaki bildiklerini yemeden içmeden 1D diye sayıklayan Directionerlar bile bilmiyorlar. Sanırım onların en büyük iticiliğide bu. Hem grup hemde müzik hakkında fazla bilgisizler. Müzik ve magazin piyasasında yer almaları beni ne olursa olsun çok rahatsız ediyor bu yüzden directionerların.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu yorumuna katılmıyorum directionerların tamamı çocukları gayet iyi bi şekilde takip ediyor ve onların başarılarının farkındalar

      Sil
    2. Çocukları takip edip başarılarının farkında olmaları yeterli değil bence. Yaşça küçük çok fazla fanları var(bence onlara directioner bile diyemeyiz). Directioner diyebilieceğim genç fanlarıda benim gördüğüm kadarıyla yetersiz. Müzik için fazla bilgisiz bir fan grubu benim için. Müzik dünyasındaki pek çok ismi tanımıyorlar. Sanatsal bakış açıları yok. Çoğu directioner her video ve resmin altına 'I love you Harry' vs. yazmaktan ibaretler.

      Grubun şarkılarını benlik olmasada eğlenceli buluyorum. Aynı şekilde klipleri çok eğlenceli. Ancak dediğim gibi hayranları çok gereksiz.

      Sil
    3. ah evet o konuda haklısın küçük fanlara directioner bile denmez diğerleri de gerçekten sadece disney starlarını dinliyorlar ve evet müzik piyasasından bihaberler bu yönüyle bende onları çok gereksiz buluyorum ama kendini fan olarak değilde sadece destekliyorum seviyorum diye tanımlayan bi kitle var ki gerçekten müzikten anlıyorlar çocukların ne müzik yaptıklarının ve gelişmeleri gerektiklerinin farkında o kişiler ama bence bu yorumun yine de yanlış anlaşılmaya biraz fazla müsait ve ben senin dediğini kesinlikle anladım ve kesinlikle aynı fikirdeyim ama dediğim gibi yanlış anlaşılmaya müsait özellikle de o yaş grupları biliyorsun fazla bağnazlar ve körü körüne bağlılar gruba ve bu çok tehlikeli

      Sil

.