14 Mart 2013

Best of Hande Yener




2000'li yıllarda Türk Pop müziğine yön veren en önemli isimdi Hande Yener. Zaman zaman kendini farklı şekillerde ifade etmek istediği dönemler oldu. Hiç durmadı, hep yeniliğin peşinden koştu. Pop müzikten uzaklaşmadan, pop müziğin içindeki çeşitliliği kullandı. Birçok söz yazarı, besteci, aranjör ve prodüktör ile çalıştı ve çalıştığı kişiler ile her zaman uyumu yakalamayı başardı. Türkiye'ye "yok artık bunu da giymiş." dedirtirken, sayısız saç rengini de o kostümlerin üzerinde sergiledi.

Hande Yener'in ağzından çıkan kelimelere göre, çok yakın zamanda olmasa da bir "Best Of Hande Yener" konsepti istediğini duydum. E ben de kaç yıllık Hande Yener dinleyicisi olarak kendi Best Of Hande Yener'imi yapmadan geçemezdim. 






İlk olarak şarkıları seçmek çok zor oldu ama esas zor olan kısım ise o şarkıları sıralamak idi. Toplam olarak, listeyi 25 şarkıya indirebildim. Şimdi 25 numaradan başlayarak ve şarkılar hakkında kısa bilgiler alarak 1 numaraya doğru ilerleyelim. (Sayfanın en altına inip, acaba 1 numara neymiş diye hemen bakmıyoruz.)



25-) Ok Yay : Hayrola albümünün 2. şarkısı. Altyapı olarak oldukça başarılı olmasının yanında sözlerinin Hande Yener tarafından yazılmış olması ayrı bir özellik veriyor şarkıya. 



24-) Bu Yüzden : Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor döneminden bir Alper Narman & Fettah Can şarkısı. Şarkı back vokaller dahil olmak üzere söylemenin yanı sıra klip de oldukça eğlenceliydi.

   
                                      


23-) Bunun Adı Ayrılık : Hande Yener'in ilk albümü Senden İbaret'in en önemli şarkılarından birisi. Söz ve müzik Altan Çetin demem yeterli olacaktır sanırım. Klip ise dönemin saç ve makyaj modasından dolayı izlenmesi biraz zor.

22-) Küs : Yine bir Alper Narman & Fettah Can çalışması. Bunun yanında, şarkının düzenlemesi de Ozan Çolakoğluna ait. Şarkı çok eğlenceli, sallan dur. Klipte ise beyazların içindeki Hande Yener çok güzel.


           


21-) Nasıl Delirdim : Hande Yener'in en sevdiğim dönemlerinden birisi olan Nasıl Delirdim albümünü de adını veren şarkıda Hande, Boaz Aldujeli ile birlikte şarkıyı yazarken, düzenlemeyi de Erol Temizel'e bırakmış. Nasıl Delirdim albümünde o kadar başarılı şarkılar var ki insanların bu şarkıyı tam olarak fark edemediklerini düşünüyorum.

20-) Hayrola : Hayrola albümünün çıkış parçası ve tek kliplenen şarkısı. Sözler yine Hande Yener'e ait. Dönem olarak ise Hande Yener'in biraz daha alternatif müziğe yöneldiği dönemler olmasına rağmen şarkının beklenilen ilgiyi uyandırdığını düşünüyorum.




19-) Hipnoz : Benim lugatıma "marjinal" kelimesini kazandıran ve Hande Yener'in de farklı bir konsept denediği albüm. Ne kadar başarılı olduğu tartışılsa da birçok Hande Yener dinleyicisinin en sevdiği Hande şarkısının Hipnoz olduğunu biliyorum. Klibe gelecek olursak, yayınladığı zamanlarda "yasaklandı." dedikoduları ile oldukça gündem olmuştu.

18-) Yalan Olmasın : Şarkının tam olarak anlamı, Hande Yener'in kliplenmiş olmasına rağmen tam olarak keşfedilmemiş şarkısıdır. Sözler Sezen Aksu, düzenleme Erol Temizel. Daha ne olsun. Klibini ise her zaman çok sevmişimdir.


                                    


17-) Bi Gideni Mi Var? : Bu şarkı, yavaş şarkılar arasından çok kolay sıyrıldı. Sözler, müzik ve Hande'nin sesi o kadar uyum içinde ki şarkı uzun süreli bağımlılık yapabiliyor.

16-) Şu An Erken : Benim için Nasıl Delirdim albümünün en iyi şarkısıdır. "Bir tüy alıp eline, okşuyor zaaflarımı." cümlesi, nasıl bir cümledir öyle demek istiyorum Hande ve Boaz'a.

15-) Hasta : Hande Yener'in kariyeri boyuncaki en başarılı çıkış şarkısı olmaya en büyük aday. İlk duyduğumda şüphelerim olsa da dinledikçe sevdim şarkıyı. Zaten şarkının ulaştığı nokta da başarının bir göstergesi.


                                     


14-) Apayrı : Mete Özgencil ve Erdem Kınay. işte bazen böyle kelimeler insanı susturuyor. E bu şarkıyı da bir tek Hande Yener söyleyebilirdi zaten. 

13-) Yola Devam : Sözlerinin, yakın zaman önce kaybettiğimiz Ertuğ Ergin'e ait olan şarkı adeta insanı havaya sokup gaza getiriyor. Kendini kaybetmeye ve haykırmaya başlamak için bire bir.

12-) Aşk Beni Hep Değiştirecek : Bu şarkıda durum biraz farklı. Sözleri Hande Yener'e ait olan şarkıyı Harun Kolçak söylemişti. Fakat Hande'den duyana kadar şarkının farkında bile değildim. Bu şarkıyı herkes duysun istiyorum.


                                     


11-) Sen Yoluna Ben Yoluma : Şimdi biraz geçmişe dönüyoruz ve albüme de adını veren şarkıyı hatırlıyoruz. Sözler Altan Çetin, düzenleme de Altan Çetin & Özgür Yedievli'ye ait. Eminim, birçok insan bu şarkıyı özledi.


                                    


10-) Kırmızı : Yazının başından beri kendimi tutuyorum "dillere pelesenk olmuş." tabirini kullanmak için ve işte zamanı geldi. Hande Yener'in büyük hitlerinden birisi olan Kırmızı. Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor albümünü ilk defa dinlerken "ilk şarkı böyle ise daha neler vardır" dediğimi çok net hatırlıyorum. Hiç kimse şarkıyı ve kahküllü, mutfakta soğan doğrayan Hande'yi unutamaz.


                                   


9-) Yalanın Batsın : Hande Yener'i bize tanıtan şarkı tabii ki ilk 10'da olacak. Altan Çetin imzalı şarkı, bana göre bir şarkıcının açık ara en iyi ilk çıkış parçasıdır. Hande Yener, o zamanlar nasılmış diye merak edenler için ise işte klibi.


                                  

8-) Aşkın Ateşi : Listede 1 numaraya yaklaştıkça ben bu şarkıların sırasına nasıl karar vermişim diyorum. 8 numarada Apayrı albümünden başka bir hit olan Aşkın Ateşi var. Şarkıda yine Mete Özgencil & Erdem Kınay ikilisini görüyoruz. Ayrıca şarkının klibi de ayrı bir olay. Bir şey daha eklemek istiyorum. "Pişmeyene söyle ne denirdi? Çiğ mi?"


                                  

7-) Bodrum : Hande Yener'i bir anka kuşu misali küllerinden doğuran şarkı. Alternatif müzikten popa dönüş yapma aşamasına çok iyi isabet etmiş şarkı. Tek hatırladığım ise şarkının çıktığı yaz, Bodrum'dan başka bir şey duymak pek kolay değildi. 

6-) Kibir : Nasıl Delirdim albümünün en büyük iki hitinden birisi. Söz ve müziğin Sezen Aksu'ya ait olduğu şarkı, Hande Yener denilince akla gelen ilk şarkılardan birisi. Birçok şarkıcı, bu şarkıyı söyledi fakat Hande ile yarışmayı geçin yanına bile yaklaşamadı. En büyük rakip ise tartışılmaz Nihat Doğan'dı(!)


                                       

5-) Romeo : Kibir demişken hemen ardından da Romeo derim. Ya da Hande Yener ağzı ile "Romiyo". Sözlerde yine Hande & Boaz işbirliği varken, şarkıyı anlatmaya pek de gerek yok. Klip ise oldukça güzeldi. Bir dönem herkes "Romiyo" diyerek "Romeo" yürüyüşü yapardı.


                                       

4-) Biraz Özgürlük : İşler iyice kızışırken, çoğu insan için sürpriz olabilecek bir şarkı var sırada. Hande Maxi albümünde 3 yeni şarkıdan birisi olan Biraz Özgürlük, bana göre tek kelime ile mükemmel bir şarkı. Sözleri Boaz Aldujeli, bestesi Erdem Kınay imzalı şarkının klibi de Luca Tommassini tarafından İtalya'da çekilmişti. Benim de en sevdiğim Hande Yener klibidir kendisi.




                                    


3-) Kim Bilebilir Aşkı : Türkiye'de pop müzik alanında en güzel örneklerden birisi. Sözleri ve bestesi Ertuğ Ergin'e, düzenlemesi de şarkıda harikalar yaratmış Erdem Kınay'a aittir. Klip de yine Luca Tommassini tarafından çekilmiştir ki izle izle bitmez.


                                 


2-) Kelepçe : Listede birçok kez Alper Narman & Fettah Can işbirliğinden bahsettim fakat bu şarkı bana göre ikilinin en iyi işi niteliğinde. Albümde bu şarkının Club ve Clip olmak üzere iki farklı örneği var. İkisi arasında bir seçim yapamadığım için direkt olarak Kelepçe.


                                


1-) Acele Etme : İşte geldik bana göre son 10 yıl içinde pop müzik adına yapılmış en başarılı 5 şarkıdan birisine. Sözleri Altan Çetin, düzenlemesi ise Altan Çetin & Ayhan Sayıner ikilisine ait şarkıyı anlatabileceğimi pek sanmıyorum. Zaten bir noktada Hande Yener demek Acele Etme klibi demek.


                                



Kısaca toparlayacak olursam, Hande Yener, her yaptığı iş ile iyi ya da kötü şekilde eleştirildi. Fakat inkar edilemeyecek bir gerçek var ki Hande Yener, Türk Pop müziğindeki en önemli isimlerden birisidir ve öyle olmaya da devam edecektir. Teşekkürler Hande Yener.


Kaan Kızılırmak

6 yorum:

  1. Harika bir derleme olmuş! Eminim Hande Best of yaparken bu yazıyı dikkate alacaktır. :) Yalnız listede Sopa ve Görevimiz Aşk'ın olmaması beni biraz üzdü. Yine de bu güzel Hande anları ve emek için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Osman Dansöz adlı yorumcuya katılıyorum, şahane bir seçki olmuş. Acele Etme catchy nakaratı ve unutulmaz klibiyle Hande'nin kariyerinde bir mihenk taşıdır. Benim gönlümde özel bir yere sahip olan çalışma ise Kim Bilebilir Aşkı. Gerek şarkının tümüne yedirilmiş funk esintileri, gerek Oryantal videosu ile kesinlikle zamanının çok ötesinde bir yapım. Şüphesiz Türk popunun en etkin isimlerinden biri olan Hande Yener için hazırladığın retrospektif yazı birçok okuyucu gibi benim de suratıma bir tebessüm yerleştirdi.

    YanıtlaSil
  3. ilk 25 gibi bir sabır sahibi değilim, sırf bu yüzden bile takdir edilesi. bununla birlikte "apayrı", apayrıdır.

    YanıtlaSil
  4. ''Kim Bilebilir Aşk''nın bestesi Erdem Kınay'a değil, sözleri de yazan Ertuğ Ergin'e aittir. Onun dışında bence güzel bir liste ama ben böyle bir liste yapsam Sinan Akçıl işbirliklerinden hiçbiri giremezdi. Şarkıların popüler olması, başarı yakalaması önemli ama bence ''Şefkat Gibi'' ve ''Nasıl Zor Şimdi'' mutlaka listede olmalıydı.

    YanıtlaSil
  5. Düzeltme için teşekkürler. Adı geçen şarkılar benim için de çok önemli fakat "Bi Gideni Mi Var?" ve "Bodrum" şarkıları Hande Yener'in pop müziğe dönüşünde önemli rol oynadığı için listeye aldım.

    YanıtlaSil
  6. bu derleme bir harika olmuş hatta gayet adil bir dağılım olmuş eline sağlık okurken bile HYcanla okudum ve sanırım 1. yi tahmin etmiştim :))

    YanıtlaSil

.