19 Aralık 2013

2013 Yılının En İyi 25 Şarkısı

Kaan Kızılırmak
Music May Kill
Yıl bitiyor, yıl!

“Sevgili ve bir o kadar da değerli Music May Kill okuyucuları” diye bir giriş yapmak isterdim fakat gerçekten zaman yok. Yıl bitiyor, yıl! Herkes 2014 yılına sevgilisi, arkadaşları, ailesi ile ya da tek başına nasıl gireceğini düşünürken ben oturmuş yazı yazıyorum. Aman sakın yanlış anlaşılma olmasın, tabiî ki severek yazıyorum. (31 Aralık 2013 Salı gecesi planım çoktan hazır, belki siz de şahit olursunuz o geceye. Sürprizler? Mümkün.)

Az önce kendim söyledim zaman yok diye ama bakın kendim uzatıyorum konuyu. Hazır yıl biterken ve ben iTunes’u ve Last.fm’i açmış “bu yıl neler olmuş şöyle bir bakayım” derken “bu yıl neler olmuş şöyle bir yazayım”a dönüşen fikirlerimi sizinle paylaşacağım. İşte karşımızda 2013 yılına satış, radyo, ve popülerlik konusunda damga vurmuş ve naçizane kişisel zevkimi de katarak değerlendirdiğim en iyi 25 şarkı.



2013 ve 25 Şarkı    

25. M.I.A. – Bring The Noize

Listeye benim kişisel olarak favorilerimden birisi ile başlıyoruz. Matangi albümünün ikinci teklisi olan Bring The Noize, beni ilk olarak videosu ile kendine bağlamıştı. Normalde M.I.A.’yı çok seven birisi olarak şarkıya hemen ısınamasam da zamanla yıl içerisindeki en çok dinlediğim şarkılardan birisi olmayı başardı Bring The Noize. Switch & Surkin tarafından yaratılan şarkıda kullanılan altyapılara albümde yer verilmemesi de zamanında ufak çaplı bir krize yol açmıştı. Her şeye rağmen şarkı, son anda kendini listeye sokmayı başardı.

24. Kanye West - Black Skinhead

Bu yılın belki de en çok merakla beklenen albümlerinden olan Yeezus’tan yayınlanan ilk tekli olan Black Skinhead’i duymam ile birlikte şarkı ile aramda inanılmaz bir çekim yaşandı diyebilirim. Kanye West’i en son Love Lockdown şarkısı ile hatırlayan birisi olarak Black Skinhead’in rock-punk-rap karışımı ile kendime geldim. Kanye’nin şarkıdaki çığlıkları ise tabiî ki en güzel anlar.

23. Cher - I Hope You Find It

12 yıl aradan sonra çıkardığı Closer to the Truth albümü ile oldukça konuşulan Cher’i tebrik etmek lazım. İlerlemiş yaşına rağmen beni gerek şarkıları gerekse enerjisi ile kendine bir kez daha hayran bırakan Cher, bu albümünde Miley Cyrus’un The Last Song filmi için kaydettiği I Hope You Find It’i de albümüne kattı. Albümü, bu yılın en iyi 10 albümü arasında görmekle birlikte I Hope You Find It’i de albümün en iyi şarkılarından birisi olarak değerlendiriyorum.

22. Kelly Rowland – Dirty Laundry

Bu yılın tartışılmaz en cesur şarkılardan birisi ile karşı karşıyayız. Kelly’nin şarkıda söylediklerini duydukça ağzımın açılma kapasitesinde bazı gelişmeler yaşandı. Şarkıda, Beyoncê ve eski sevgilisi hakkındaki sözler ile dürüstlüğün dibine vuran Kelly, bu şarkıyı olay yaratmak için mi yoksa gerçekten içindekileri bağırmak için mi yaptı hâlâ çözemiyorum fakat şarkıyı dinledikçe bunların hiçbir önemi kalmıyor. Hatta klibi izleyince daha da bir güzel oluyor.



21. Emeli Sandê – Next To Me

2013’ün başlarında yayınlanan şarkı, Emeli’nin Our Version of Events albümünün üçüncü teklisi. “You won't find him trying to chase the devil / For money, fame, for power, out of grief” sözleri ile akıllara kazınan şarkıyı sevme sürecim ise Sasha Allen isimle The Voice (US) yarışmacısının şarkıyı yarışmada seslendirmesi ile başladı. Sonrasında şarkıyı Sasha’dan mı yoksa Emeli’den mi daha çok sevdim çözemedim.

20. Zedd – Clarity (Feat. Foxes)

Lady Gaga’nın ARTPOP albümündeki şarkıları ile dikkatleri çeken Zedd’in Clarity şarkısı, bu yılın en büyük radyo hitlerinden birisi oldu. Henüz 24 yaşındaki Zedd, prodüktörlüğü ve DJ’liği o kadar güzel harmanlıyor ki kendisini takdir etmekten başka bir şey gelmiyor insanın elinden. Amerika’da 1 milyon satış rakamını da aşan şarkı, bu yılın en büyük sürprizleri arasında.

19. Ciara – Body Party

Kendisi ile aynı adı taşıyan albümünün çıkış parçası ile Ciara, herkesi kendisine çekmeyi başardı. İnanılmaz seksi ritimlerden ve sözlerden oluşan şarkıyı, ağızlardan sular akıtacak klip ile de süsleyen Ciara, uzun zaman süren sessizliğini dişiliği ile bozmuş oldu. Şarkının bu kadar başarılı olmasındaki bir diğer etken de şarkının prodüktörlüğünde Mike Will Made It ile karşılaşmamız.



18. Britney Spears – Work Bitch

Yılın en çok merak edilen olaylarında baş safhalarda yer alan Britney Spears’ın Britney Jean albümünün çıkış şarkısı Work Bitch, ilk anda duyanları şok etse de şarkı, zamanla kendini sevdirdi ve bedenlere kısa sürede işledi. Radyoların fazla desteklemediği şarkı, satışsal anlamda da istenilen etkiyi yaratmamasına rağmen listeye girmeyi başardı. Sonuçta “2013 yılında neler oldu?” deyince Work Bitch akıllara geliyor. Geliyor, değil mi?

17. Lana Del Rey - Young and Beautiful

2012 yılında çıkışını gerçekleştiren Lana Del Rey, bu yılı da boş geçmedi. The Great Gatsby: Music from Baz Luhrmann's Film albümünün en çok ses getiren şarkısına imzasını atan Lana Del Rey, bu şarkıda her zamankinden daha da güzel geliyor kulağa. Film ile de mükemmel uyum içerisinde olan şarkının en sevdiğim yanı ise şarkının sözleri.

16. Drake – Started From The Bottom

Nothing Was The Same albümünün çıkış şarkısı Started From The Bottom, benim için bu yılın en iyi hip-hop şarkılarının başında. Sadece piyano ve davullardan oluşan son derece ritmik müziği ile kulakta bağımlılık yapan şarkının sözleri de bir o kadar güzel. Şarkıyı dinlerken tribe girip dans edeceksiniz fakat bir kulağınız da Drake’in şarkıcılık serüvenine gönderme yapan sözlerde olsun.

15. Bruno Mars – When I Was Your Man

Michael Jackson’dan sonra en çok Michael Jackson havası aldığım şarkıcı olan Bruno Mars, gerçekten büyük -hatta kocaman diyeceğim- çıkışından sonra ikinci albümü ile de ses getirmeyi başardı. Çok başarılı çıkış albümleri ile çıkış yapan şarkıcıların en büyük zorluğu olan “ikinci albümde de başarılı olabilecek mi?” sorusunu elinin tersi ile klas bir şekilde iten Bruno, When I Was Your Man şarkısında aşkı öyle güzel anlatıyor ki ben susayım siz dinleyin.

14. A Great Big World – Say Something (feat. Christina Aguilera)

İlk olarak, A Great Big World’e şimdi ve sonrasında dikkat etmenizi öneriyorum. Ardından da şarkının hikâyesini biraz anlatıyorum. 2013’ün başında grup üyelerinden Ian Axel’in solo albümünde yer alan şarkı, yayınlandıktan sonra hiçbir ses getirmedi; fark edilmedi bile. Buna rağmen şarkıya oldukça güvenen grup, şarkıyı bu sefer çıkış albümleri olan Is There Anything Out There?’e koydular. “Biraz oldu gibi” derken bir anda şarkıya Christina Aguilera eklenince “oldu”nun başındaki “biraz” ve sonundaki “gibi” kelimeleri ortadan kayboldu.

 


13. Selena Gomez – Come & Get It  

Bu şarkıdan önce kendisine “ay daha çocuk bu!” diye baktığım Selena Gomez, ilk albümünün çıkış şarkısı ile ağzımın payını bir güzel verdi. Son derece oryantal melodilerden oluşan şarkının nakaratı o kadar güzel ve güçlü ki bu şarkıyı duyup da dans etmeyen yoktur diye düşünüyor insan. Tabiî ki şarkıyı keşfetmem bu kadar kolay olmadı. Önce kale almama evresi ardından reddetme evresi (Fashion May Kill yazarı Bmigo’nun yoğun ısrarlarına rağmen) ve bu iki evreyi takiben kabullenme.

12. Imagine Dragons – Radioactive

Son derece başarılı Night Vision albümünün açılış şarkısı da olan Radioactive, listedeki en güçlü şarkılardan birisi. Rock altyapısı ve hafif cızırtısı ile beni kendine hayran bırakan şarkının başarısı Grammy’de iki adaylık alarak da ispatlanmış oldu. Ayrıca şarkı, 6 milyonu aşan satış rakamı ile Amerika’da bu yıl en çok satan üçüncü şarkı olmayı da başardı.

11. Eminem – The Monster (feat. Rihanna)

Müzikal anlamda birbirine en çok yakışan ikiliden bahsetme zamanı. Evet, bana göre Eminem & Rihanna > Beyoncê & Jay Z. Bu karşılaştırma üzerine oldukça konuşulabilir fakat Eminem’in Jay Z’e açık ara fark attığını söyleyebilirim. Neyse, konumuz olan The Monster’a dönecek olursak, şarkıda kendine göndermeler yapan Eminem, her zamanki gibi başarılı. Rihanna’nın kısıtlı sözlerle eşlik ettiği bölümler de şarkıyı biraz daha radyo dostu yapmayı başarmış. Fakat her şeye rağmen şarkı, bir Love the Way You Lie değil.

10. Lady Gaga - Do What U Want (feat. R.Kelly)

Ne yaptığı ve ne yapacağı her zaman konuşulan Lady Gaga’nın üçüncü stüdyo albümü ARTPOP’tan çıkardığı ikinci tekli Do What U Want, beklentilerin üstüne çıkmayı başardı. American Music Awards’a kadar sabit bir ivme gösteren şarkı, AMA’deki performans ile bir anda konuşulmaya başlandı. Ardından The Voice (US) yarışmasında Do What U Want’ı Christina Aguilera ile seslendiren Gaga şarkıyı tam olarak duyurmuş oldu. Ayrıca, Terry Richardson tarafından çekilen klip de merakla bekleniyor.  




9. One Republic – Counting Stars

Fikirlerimi yazıya geçirdiğim anlarda “yazmakta en çok zorlandığım şarkı” sıfatını kazanan Counting Stars’ı her dinleyişimde biraz daha seviyorum. Şarkı bende sonsuzluğa doğru ilerlerken One Republic grubu da popülerliklerinin zirvesini yaşamaya devam ediyor. Ryan Tedder’i çok severim fakat bu şarkı bambaşka bir olay bana kalırsa. (Şarkı ilk olarak 16 numaraydı fakat yazı yazma aşamasında 9 numaraya kadar yükselmeyi başardı.)

8. Justin Timberlake – Mirrors

7 yıllık suskunluğunu The 20/20 Experience albümü ile bozan Justin Timberlake, ilk olarak Suit & Tie şarkısı ile sükse yapsa da Mirror şarkısının Justin’in başarılı denebilecek dönüşündeki etkisi yadsınamaz. Son derece ritmik melodisi ve alkış sesleri ile insanı olduğu yerde sallanma hastalığına yakalatan şarkı, eğer biraz daha kısa olsaydı bana göre kesinlikle ilk üçte yer alırdı.

7. Rihanna – Stay (feat. Mikky Ekko)

Ocak ayının ilk haftasında yayınlanan şarkı zar zor listeye girme hakkı kazansa da yedinci sıradaki yerini kazanmak için neredeyse hiç çaba göstermedi bile. Unapologetic albümünü biraz çabuk geçiştiren Rihanna, tabiî ki Stay şarkısını atlamadı. Mikky Ekko ile çok güzel bir uyum yakalayan Rihanna şarkıyı, en güzel Rihanna klipleri arasına giren klibi ile de pekiştirince yedi numarayı sonuna kadar hak etti.



6. Pink – Just Give Me A Reason (feat. Nate Ruess)  

Truth About Love albümü ile 2012 yılına damga vuran Pink, Just Give Me A Reason şarkısı ile herkesin takdirini kazanmayı bir kez daha başardı. Hiçbir zaman çizgisini bozmayan ve bildiği doğrular ile emin adımlarla ilerleyen Pink’e, fun. grubunun solisti Nate Ruess de katılınca ortaya tadından yenmeyecek bir şarkı çıktı ve ikili adeta tutulamaz hale geldi. Şarkı 4 milyonu biraz aşan satış rakamı ile de yılın en çok satan şarkılarından birisi oldu.

5. Lorde – Royals

Gelelim bu yılın en büyük bombasına. Ortada hiçbir şey yokken bir anda Royals şarkısı ile patlayan 17 yaşında Lorde, bu yılın en başarılı ve popüler şarkılarından birisine imza attı. Henüz çok genç olmasına rağmen müzik ile içli dışlı olmayı çoktan başaran Lorde, Pure Heroine albümü ile adından söz ettirmeye devam edecek, dikkat edin. Amerikan radyolarında 1 numarayı görmeyi başaran şarkı, 4 milyon satış rakamını da geçtiğimiz hafta devirdi.

4. Katy Perry – Roar

I got the eye of the tiger, a fighter, dancing through the fire / 'Cause I am a champion and you’re gonna hear me roar / Louder, louder than a lion / 'Cause I am a champion and you’re gonna hear me roar!” sözlerini duymayan kalmadı. Amerikan halkı tarafından oldukça fazla sevilen Katy Perry, büyük ihtimalle kariyerinin en büyük şarkısının Roar olacağını tahmin etmemiştir diye düşünüyorum. Gerçek anlamıyla herkesin diline yapışan şarkı, listeleri kasıp kavururken radyolarda da çalınma rekorları kırdı. Bu kadar başarı ile birlikte Grammy’ye de “En İyi Şarkı” dalında aday gösterilen şarkı, bakalım neler yapacak.

3. Robin Thicke – Blurred Lines (feat. T.I., Pharrell Williams)

Lorde’dan sonra bu yılın diğer bir bombası da Blurred Lines oldu. Robin Thicke’e külçe altın dönemini yaşatan şarkı, son yıllardaki en akılda kalıcı şarkıların da başında. Son derece eleştirilen sözleri ve klibi ile şarkı daha da sansasyonel hale geldi ve listede kendine üçüncü sırada yer buldu. Açıkçası şarkıyı çok sevmememe rağmen şarkıyı ne zaman duysam istemsiz bir şekilde eşlik edip dans ediyorum. Ayrıca şarkı bir ay önce 6 milyonu geçen satış rakamı ile Robin Thicke’in cebini de bir güzel doldurdu.



2. Miley Cyrus – Wrecking Ball

2013 yılının tartışılmaz en çok konuşulan ismi olan Miley Cyrus, Bangerz albümünden çıkardığı We Can’t Stop ile zirve yaptı diye düşünülürken albümden ikinci tekli olarak yayınlanan Wrecking Ball ile herkesi şok etti. Şarkının, We Can’t Stop ile neredeyse zıt olması ile birlikte şarkının olay yaratan klibi sayesinde Miley, 2 numaradaki yerine kolay ulaştı. Wrecking Ball klibi, hâlâ iki tane Vevo rekorunu elinde tutuyor: Bir hafta içerisinde en çok izlenen video ve 100 milyon izlenme rakamına en hızlı ulaşan video.



1. Daft Punk – Get Lucky

Efsanevi Daft Punk grubunun Random Access Memories albümünün çıkış parçası Get Lucky, 2013 yılının şarkısı olayı başardı. Aslında Wrecking Ball, Blurred Lines ve Get Lucky arasında çok gidip geldim fakat “acaba insanlar 1 numarada kimi görünce bu olmamış demez.” diye düşününce Get Lucky, zirveye oturmayı başardı. Özellikle yaz aylarında her an, her yerde duymaktan neredeyse bıkkınlık getirten şarkıyı ne kadar çok duyduğunuzu bir düşünün. Hah, hadi belki bir kez daha duymak istersiniz. Şarkıyı anlatmaya hiç gerek yok, sadece oynat tuşuna basmak yeterli.




  
İşte, benim hazırladığım listeyi okudunuz. Şimdi sıra sizde! Hemen Twitter'a koş, kendi 1 numaranı #BeautyMayKillBirNumara etiketi ile birlikte bizimle paylaş. Retweet'ler bedava!

6 yorum:

  1. Güzel bir liste olmuş. Çoğu benim de sevip dinlediğim şarkılar fakat listede Timber şarkısını da görmek isterdim.

    YanıtlaSil
  2. Benim 1. de Just Give Me a Reason.

    YanıtlaSil
  3. Bu şarkılardan oluşan bir playlist yapıp dinlemek istiyorum. :)

    YanıtlaSil
  4. Justin Timberlake'in şarkısının ismi Mirror değil Mirrors. Düzeltirseniz daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  5. Roar'u ilk 5'inizde görmekten dolayı şaşırsam da, naçizane fikirlerinize sonsuz saygılarımı sunuyorum efendim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyinde gariplik var? Çoğu şarkıya bin basıyor. Ama müzik sektörüyle ilgin yoksa veya müzik kulağın iyi değilse bilemem...

      Sil

.