24 Ekim 2013

Katy Perry - PRISM

Önce Mavi Peruğunu Yaktı Ardından Kendi Cenazesinde Göründü.

Kariyerini başlatan çıkış şarkısı I Kissed A Girl ile birlikte çok hızlı yükselişe geçen ve hızını da hiçbir zaman düşürmeyen Katy Perry, yeni albümü Prism ile olgunlaşma dönemine girdi.

İlk albümü One of the Boys ile tüm dikkatleri üstüne çeken ve birbirinden hit şarkılara imza atan Katy Perry,  ikinci albümü Teenage Dream ile kendini ispatladı ve pop müzik dünyasına hükmeden isimlerden birisi olmayı başardı. Katy Perry’nin 2010 yılında çıkardığı Teenage Dream albümünün 5 teklisi 1 numaraya ulaştı ve Michael Jackson’ın Bad albümünden sonra “en çok 1 numara çıkaran albüm” ünvanını kazandı.

Görüldüğü üzere Katy Perry başarıdan başarıya koşarken, yeni albümü Prism’de neler yapacağı çoktan merak konusu olmuştu. Perry, ilk olarak albümün oldukça karanlık bir temaya sahip olduğunu açıkladı. Açıklamayı takiben Youtube kanalında yayınladığı albümü tanıtan videolarda, önce mavi peruğunu yaktı ardından kendi cenazesinde göründü. Fakat haberlerden / videolardan birkaç hafta sonra çıkan Roar şarkısı ile kafalarda soru işaretleri oluşmuştu bile. Ardından bir kez daha açıklama yapan Perry; yeni albümün, daha önceki albümlerine göre daha karanlık, daha mesaj içerikli ve daha derin olduğunu söyledi. (Ayrıca Perry’nin Twitter üzerinden paylaştığı bilgiler arasında albüm için 26 şarkı yazdığı da yer alıyor.)


Perry’nin açıklamalarından sonra gelelim benim düşüncelerime. Bana kalırsa; Prism albümü, Perry’nin en içten, en doğal, en kendi olduğu albümü. İçerisinde pop, dans, R&B, disko gibi çeşitli müzik tarzlarını barındıran albüm, aynı zaman da Perry’nin yakın zamanda yaşadıklarını da çok güzel özetliyor.    
  
Kısa bir özetten sonra, Prism albümünü en ince detaylarına kadar incelemeye / konuşmaya başlayalım.

PRISM


Prism albümü açılışını, hem Katy Perry hem de müzik dünyası adına rekorlara imza atan Roar ile yapıyor. Amerika’da en kısa sürede -9 hafta- 3 milyon satış rakamına ulaşan Roar, aynı zamanda Amerikan radyolarında şimdiye kadar en çok dinleyiciye ulaşmış 11. şarkı olma özelliğini de taşıyor. 10 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan şarkıyı ilk duyduğum anda bir hit olacağını anlamıştım fakat Katy Perry’nin en büyük hiti olarak adlandırılmasını beklemiyordum.  Tabii ki “en büyük hit” konusunda reklam odaklı bazı abartmalar var fakat şarkının ilk haftaki satış rakamı açıklandığında “en büyük hiti mi gerçekten?” diye düşünmedim desem yalan olur. İlk haftasında 557.000 satış rakamı ile daha önce Firework şarkısı ile elde ettiği rekorunu kıran Katy Perry için yepyeni bir dönem de başlamış oldu.

Roar şarkısı genel olarak olumlu eleştiriler alsa da şarkının basit, tahmin edilebilir sözleri yüzünden şarkıyı olumsuz yönde eleştirenler de oldukça fazlaydı. Ben ise, bu iki düşüncenin ortasında bir yerdeyim. Yaklaşık 3 yıl aradan sonra büyük beklenti içinde olduğum için kendi adıma daha çarpıcı, daha yeni bir şey bekliyorum. Fakat sözlerin kötü yazılmış olduğunu söylemek mümkün değil. Şarkının neden bu kadar başarılı olduğuna gelecek olursak şarkının müziğine bakmamız yeterli olacak. Şarkının yaratıcıları, albümde neredeyse her şarkıya el atmış olan Dr. Luke, Max Martin ve Cirkut üçlüsü. Amerika’daki müzik sektörünü biraz olsun takip edenler bu üç ismin yanına = işaretini koyup sonrasında da “hit yaratıcı” tabirini yapıştırır. Şarkıyı en kısa yolla tarif edecek olursam “marş” kelimesini kullanmak yeterli olacak. Şarkıyı daha fazla anlatmaya lüzum yok. O zaman, Katy Perry’nin güzelliğine hayran kalarak şarkının son derece eğlenceli klibini izleyelim. (7,5/10)



Albümün ikinci şarkısı Legendary Lovers için en büyük endişem: “Roar’dan sonra ne yapsa, olmayacak” düşüncesiydi. Fakat şarkı, hem sözleri hem de müziği ile önyargının ne kadar yanlış bir şey olduğunu bana bir kez daha öğretti. Katy Perry’nin tabiri ile albümdeki en ilginç nakarata sahip olma özelliği taşıyan şarkı, benim albümdeki favori 5 şarkım arasında üst sıraları zorluyor. Hit yaratıcı üçlüsünün imzasını taşıyan Legendary Lovers, giriş müziği ile biraz arabesk olarak adlandırılabilir fakat vuruşların başlaması ve ardından nakaratın girmesi ile şarkının havası bir anda değişiyor. Fakat şarkının B kısmından sonra devreye giren enstrümanlar ile şarkı, tekrar arabesk ritimlere geri dönüyor ve dans etmeye başlıyoruz. Şarkının sonuna yaklaştığımızda ise Katy Perry’nin son derece başarılı arka vokallerini duyuyoruz. Benim şarkıyı bu denli sevmemde etkin rol oynayan arka vokallere dikkat etmenizi isterim. (8 / 10)

Roar ve Legendary Lovers gibi iki güçlü şarkının ardından gelen Birthday şarkısının tekli olacağını şarkıyı dinler dinlemez anlayacaksınız. Şarkıyı ilk dinlediğimde kendime sorduğum soruyu sizlerle de paylaşayım. “Birthday, neden ikinci tekli değil?” İlk olarak; “Katy, Roar gibi büyük bir hit şarkıdan sonra Birthday ile devam edip hem şarkıyı hem de albümü sansasyonel hale getirebilirdi.” düşüncesi geldi aklıma. Fakat sonrasında daha mantıklı düşününce “albümdeki hitleri zamana yaymak daha mantıklı olabilir.” düşüncesi ağır bastı ve kendimi ikna ettim. Kendi teorilerimle sizi daha da sıkmadan şarkıya geçelim. Yine üç silahşörler yine yakalayıcılıktan ölen bir şarkı. Fakat bu sefer sözler de çok akılda kalıcı ve eğlenceli. Açıkçası şarkı, Teenage Dream albümünden Last Friday Night şarkısını fazlasıyla hatırlatıyor. Fakat ne olursa olsun “So make a wish / I’ll make it like your birthday everday / I’ll be your gift / Give you someting good to celebrate” sözleri ile bezenmiş nakarat radyoları yıkıp geçecek. Ayrıca Katy Perry şarkıyı yazarken Mariah Carey ve Prince’den esinlenmiş. Şarkı ile ilgili tek eleştirim; şarkının radyo dostu olması ve herkese hitap etmesi için Katy’nin vokallerinin bazı yerlerde basitleştirilmesi olacak. (8 / 10)



Albüm ne zaman biraz sakinleşecek de nefes alacağız diye düşünüyorsanız 3 dakika 42 saniye daha bekleyeceksiniz çünkü sırada Walking On Air var.  Albümden çıkan ikinci promo tekli olan Walking On Air, benim albümdeki favori şarkım. Şarkıyı ilk dinlediğimden itibaren orta derecede süregelen sevgim, Katy Perry’nin şarkıyı önce iTunes Festival’de ardından da SNL’de sahnelemesi ile ele avuca sığmayan bir sevgiye dönüştü. Şarkı, inanılmaz denebilecek bir müzik ile başlıyor. 90’lar diskosu diye özetlenebilecek şarkıda CeCe Peniston’un Finally şarkısından esinlenmeler ise şarkıya ayrı bir güzellik katıyor. Şimdiye kadar duyduğumuz şarkılardan fark olarak bu sefer karşımıza Klas Ahlund çıkıyor. Bilmeyenler için Ahlund, daha önce Britney Spears, Kylie Minogue, Kesha, Robyn gibi isimlerle çalışmış ve son derece başarılı şarkılara imza atmış bir prodüktör. Bu ufak bilgiden sonra şarkıya geri dönebiliriz. Mükemmel bir açılıştan sonra, Katy’nin sakin başlayan vokali gittikçe yükseliyor ve nakarata ulaştığımızda, vokal tizleşirken ritim yavaşlıyor. Nakaratın iki parçaya bölünmesi olayını çok seven birisi olarak, sakin başlayan fakat sonrasında müzik ile birlikte patlayan Walking On Air’in nakaratını çok beğeniyorum. (10 / 10)

 


Dört şarkılık bombardımanın ardından sırada albümün ikinci teklisi Unconditionally var. Şimdiye kadar son derece güzel ilerleyen albümde istisna olmayı başarıyor şarkı. Oldukça sıradan müziğin yanı sıra sözlerde de bir basitlik var. Ayrıca “unconditionally” kelimesinin telaffuzu son derece rahatsız edici. Albümden ikinci tekli olmasına şaşırdığım şarkı, büyük ihtimalle bir nefes almak, sakinleşmek için piyasaya sürüldü. Kısa bir dönemden sonra yine güçlü bir şarkı ile ortaya çıkacağını düşündüğüm Perry, bu sayede albümü bir kez daha konuşturacak. Geçtiğimiz günlerde radyolara verilen ve büyük ilgi gören şarkının lyric videosu da yayınlandı. Şarkı için olmasa da Erika Linder için klibi izleyebilirsiniz.  Ayrıca Katy Perry, 10 Kasım 2013 tarihinde gerçekleşecek olan MTV Europe Music ödüllerinde şarkıyı Will Ferrell ile birlikte sahneleyecek. (6,5 / 10)



Albümden çıkan ilk promo tekli Dark Horse (feat. Juicy J), beklenenden fazla ilgi görerek Prism hakkındaki beklentileri iyice yükseltmişti. Dark Horse, albümde farklı / deneysel  diye adlandırabileceğimiz şarkılardan. Şarkıdaki hip-hop esintisi daha ilk notadan fark ediliyor. Tekrar edilen sözlerle de akılda kalıcılık sağlanınca Dark Horse bir anda gizli bir hite dönüşüyor. Ayrıca şarkıda “808 drums” diye adlandırılan 84-88 yıllarında popülerliğinin zirvesini yapan alet kullanılmış. Bu yüzden, albümün geneline yayınlan 80’ler etkisi özellikle bu şarkıda oldukça güzel hissediliyor. (7 / 10)

Chanel this, Chanel that, hell yeah / All the girls vintage Chanel baby” sözleri ile dikkatimi çeken This Is How We Do, albümün bir diğer yarı deneysel şarkısı. Şarkı, başladığı andan itibaren “dans et!” diye bağırıyor. Eğer bir sürpriz gerçekleşmezse, This Is How We Do, 2014 yazının şarkılarından birisi olacak. Şarkı, bir yandan Teenage Dream konseptini hatırlatırken bir yandan da bizi 80’lere götürüveriyor. Ayrıca şarkıdaki “sucking real bad at Mariah karaoke” sözleriyle Mariah göndermesi ve “This one goes out to ladies, at breakfast, in last night's dress / Uh-huh, I see you / Yo, this goes out to all you kids that still have their cars at the club valet and it's Tuesday / Yo, shout out to all you kids, buying bottle service, with your rent money / Respect” sözleriyle, eğlencenin zirvesine ulaşmak mümkün. (7,5 / 10)

Albümü yarıladıktan sonra karşımıza International Smile şarkısı çıkıveriyor. Uzatmadan, hemen söyleyeyim. International Smile, %100 hit denebilecek nadir şarkılardan. İtiraf etmek gerekirse şarkının adını ilk duyduğum an, bir One Direction havası sezip ”Katy, böyle bir tarzı nasıl seslendirir acaba?” diye düşündüm. Fakat şarkıyı dinlediğim an, tüm soru işaretleri yok oldu. Eğlenceli ve başta genç kızlar olmak üzere hiç kimsenin ağzından düşmeyecek sözler ile şarkı noktayı koymuş. Müziğe bakacak olursak yine “hit yapıcı 3’lü” karşımıza çıkıyor. Şarkı baştan sona çok güzelken, şarkının nakaratının güzelliğini, sevimliliğini tarif etmek mümkün değil. İnsan eşlik etmeden duramıyor. (Şarkıya kendinizi kaptırıp, bir anda 14 yaşındaki bir kız çocuğuna dönüşebilirsiniz.) Şarkıda beni mest eden başka bir olay da nakaratın son girişinden önceki Daft Punk müziğini ve vokalini anımsatan şu konuşma:  “Please fasten your seatbelts, and make sure your champagne glasses are empty / We are now approaching the runway, so get ready for take off “. (9 / 10)



Oldukça güçlü International Smile’dan sonra Ghost şarkısı ile hem sakinleşip hem de sözlerin daha ön plana çıktığı şarkılara geçiyoruz. Şarkının sözlerine biraz göz attığımızda şarkının Katy’nin eski kocası Russell Brand’a yazılmış olma olasılığının inkar edilemez olduğunu görüyoruz.  Hatta belki de benim gibi şarkının isminden yola çıkıp şarkıyı dinlemeden Russell göndermesini düşünmüşsünüzdür. Eğer sizde de bendeki durum söz konusu ise, biraz hayal kırıklığı yaşayacaksınız. The One That Got Away gibi milyonları ağlatmış bir şarkıyı seslendirmiş Perry’den daha iyisini beklerdim.  (5,5 / 10)

Ghost şarkısında tam olarak istediklerimi bulamadıktan sonra albümde ilerlemeye devam ediyoruz ve karşımıza Bloodshy’ın eseri Love Me şarkısı çıkıyor. Bloodshy’ı bilmeyenler için kısa bir özet geçmek gerekirse, kendisi Toxic, Piece of Me, Radar, Nu-di-ty başta olmak üzere bir çok hit yaratmıştır. Love Me şarkısı tabii ki az önce saydığım şarkılar kadar etkili olmasa da gizli bir hit durumu söz konusu olabilir. Şarkı, oldukça piyasa dostu müziği ve “nasıl sevilmek istiyorsan, öyle ol.” mesajlı sözleri ile birçok kişiye kendini sevdirecek gibi gözüküyor. Şarkının başındaki “I lost myself in fear of losing you / I wish I didn't do / But I did / I lost my own, my own identity / Forgot that you picked me, for me” sözleri, çoğumuzun ilişkilerde yaptığı hatadan bahsediyor. Ee gerisini de siz tahmin edersiniz herhalde. Benim şarkıda en sevdiğim nokta ise, “No more standing in my own way / Let's get deeper, let's get closer / No more standing in my own way / (I want you to love me)” sözleri ile bezenmiş köprü kısmı. Köprüdeki müziğin ve vokalin başarılı uyumu, şarkıya adeta bir level atlatmış. (8 / 10)

Albümde yavaş yavaş sonlara yaklaşırken This Moment şarkısını duyuyoruz. Katy Perry’nin “The Power of Now” kitabından esinlenerek 1 günde yazdığı şarkıya gerçekten yazık olmuş. Şarkının müziği son derece güzel başlıyor fakat sözler o kadar klişe ve sıkıcı ki müziği dinlemekten bile vazgeçiyor insan. Ayrıca nedense şarkıda bir Maroon 5 havası sezip duruyorum. Bir de siz dinleyin. (5,5 / 10)

Sırada albümde ismini en çok beğendiğim şarkı olan Double Rainbow var. Şarkının adı kadar müziği ve sözleri de bir o kadar güzel.  Katy Perry ve Sia’nın birlikte yazdığı şarkının prodüktörlüğünü Kurstin üstlenmiş. Daha önce Stonger (What Doesn’t Kill You) ve Lily Allen’ın The Fear şarkılarına imza atan Kurstin, Double Rainbow’da da mükemmel bir iş çıkarmış. Ayrıca Katy’nin şarkıdaki vokalleri de albümün en iyi vokallerinden dedirtecek cinsten. Şarkı, son derece sakin müzik ve vurucu sözler ikilisiyle başlıyor ve uzun bir süre de öyle devam ediyor. Şarkının yükselme zamanının geldiğini düşünürken ters köşe olmak mümkün. Beklenenin dışına çıkmayı başaran şarkı, albümdeki en güzel şarkılardan birisi de oluveriyor. (8,5 / 10)

44 dakika süren 12 şarkıdan sonra albümü kapatmak için sahneye By The Grace of God çıkıyor. Prism albümünün ilk yazılan şarkısı olma özelliğini de taşıyan By The Grace of God, aynı zamanda Katy Perry’i prodüksiyon koltuğunda gördüğümüz tek şarkı. Perry’nin sonlanmış evliliğinin ardından yaşadıklarını tüm çıplaklığı ile anlatan şarkı, albümün en hüzünlü ve en çarpıcı şarkısı. Şarkının bu denli başarılı olmasındaki en önemli etken ise, şarkıyı dinlerken her cümlenin gözünüzün önünde canlanabiliyor olması. “I looked in the mirror and decided to stay / Wasn't gonna let love take me up that way” sözleri ile tekrar güçlendiğini anlatan Perry, Prism albümünü belki de en iyi şarkısı ile kapatıyor. (9,5 / 10)

Kısaca toparlamak gerekirse; Prism albümü, içerisinde birçok müzik tarzını barındırıyor. Bu çeşitlilik sayesinde hem eğlence zirve yapıyor hem de gözlerde ufak bulanıklıklar meydana geliyor. Albümdeki her şarkıda yazdığı sözler ile oldukça başarılı iş çıkaran Perry, vokallerini de sözleri kadar geliştirmiş. Prism albümü benim için Katy Perry’nin müziğinin olgunlaştığının bir ispatı.

Toplam Puan: 77 / 100

Not: Blogumuz, Hürriyet Bumerang Ödüllerinde "En Tarz Blog" dalında aday. Eğer bize destek vermek istersen, buraya tıklayıp hiçbir ücret ödemeden oy verebilirsin. Şimdiden teşekkürler.

Kaan Kızılırmak

13 yorum:

  1. Albümü çok güzel özetlemişsin. Katy Perry'i çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  2. Legendary lovers'ı çok ayrı sevdim. By the grace of god için de verdiğin puanı sonuna kadar hak etmiş diye düşünüyorum. Pearl şarkısını da haftalarca üstüste dinlemiştim. İkinci Pearl'üm bu olacak sanırım. dinle ve ağla hakikaten. Ellerine sağlık Kaan. Ve teşekkürler ;))

    YanıtlaSil
  3. Legendary Lovers ve Dark Horse favorilerim.

    YanıtlaSil
  4. Cidden başarılı olmuş tebrikler

    YanıtlaSil
  5. mükemmel bi analiz.. dediklerine harfiyen katılıyorum.. bence de 1-2 şarkıdaki eksiklikler haricinde 100 üzerinden 100 lük bir albüm.. ama aklımda bir soru işareti kaldı.. unconditionally'nin telaffuzunda rahatsız edici olan ne? fark edemediğimden dolayı soruyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Bugün albümü dinlerken benim de aklıma bu yorumum geldi ve biraz daha düşündüm. Biraz acımasız bir yorum yağtığımın farkına vardım. Fakat "unconditionally" kelimesi hem baştan hem sondan ek aldığı için ve ayrıca sert bir vurgulama ile hecelendiği için biraz itici geldi bana.

      Sil
    2. hım anladım yani telaffuzdan öte vurgulamalardan rahatsız olmuşsun... ben de farklı algılamıştım :)

      Sil
  6. çok şey istemiş olabilirm ama prism albümü deluxe versiyonu ile 16 şarkı oluyo o 3 şarkıyı da ek analiz olarak yayınlayabilir misin? choose your battles'a nasıl bir yorum yapacağını merak etmesem böyle bişey istemem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar merhaba, şarkılar hakkındaki yorumum biraz kısa ve net olacak. Albüm hakkında yazarken pek dinlemedim bu 3 şarkıyı ve çok da zamanım yoktu bu aralar. Ama şöyle özetleyebilirim;

      Spiritual: Deluxe versiyonunda olması gereken bir şarkı. Albümün içinde beğenmediğim şarkılar olmasına rağmen albüm de yer almamasına sevindim. Melodi çok tanıdık diye düşünürken birkaç dakikalık araştırmadan sonra şunu buldum.

      https://www.youtube.com/watch?v=Fow5HgZ--NE

      Tabii ki Katy Perry, gitmiş ve şarkıyı çalmış demiyorum. Şarkıda kullanılan melodi çok yaygın olduğu için şarkı biraz basit ve sıradan olmuş. Fakat Katy'nin vokalleri şarkıda oldukça iyi. Ayrıca şarkının sözlerinde John Mayer'in imzası da var.

      It Takes Two: Şarkıdaki ilk dikkat çekici özellik, şarkının sözlerinde Emeli Sande'nin katkısı. This Moment şarkısının yaratıcıları StarGate ve Benny Blanco. Şimdi, bana kalırsa şarkı çok çok güzel fakat şarkı, Perry'e pek uygun değil. Buna rağmen Perry oldukça güzel seslendirmiş ve zor olduğunu düşündüğüm bir işin altından başarıyla kalkmış.

      Choose Your Battles: Deluxe'un kapanışını yapan Choose Your Battles, Katy'nin uzun zamandır çalıştığı Greg Wells ile birlikte yaptığı bir şarkı. Şarkıdaki davullar, vokaller, sözler çok güzel. Bu 3 şarkıdan standart albümde yer almasını istediğim tel şarkı. Şarkının sözleri insanı düşündürmeye sürüklerken müziğin yavaş tempo değil de orta tempo olması, şarkının yakalayıcı özelliğini son derece arttırıyor.

      Açıkçası şarkıları 3-4 defa dinleyerek bu kadar yorum yapabildim. Umarım yazdıklarım arasından birkaç nokta, senin fikirlerin ile uyuşur.

      Sil
  7. BU HATUNUN KENDİNİ SÜREKLİ KARANLIK BİR İMAJ ÇİZMEK ZORUNDA HİSSETMEMESİ EN BAYILDIĞIM TARAFI.

    YanıtlaSil
  8. İlk başta albümün ilk kısmını dinlemiştim sadece ve Walking on Air dışında pek bi beğenim olmamıştı ancak son 3-4 günde özellikle ikinci kısmı dinledim ve bayıldım!

    Love Me favori parçam. Çok duygulu çok güzel! Mükemmel melodi. Bir tek ''No more standing in my own way'' kısmından hoşlanamıyorum yani oldukça güzel bir şarkıya gereksiz bir de önümdeki tek engel benim mesajı konmasa da olurmuş. Dikkat dağıtıcı buldum.

    Onun dışında Unconditionally parçasını dinledikçe daha çok seviyorum. Double Rainbow, Legendary Lovers, Spiritual diğer favorilerim.

    YanıtlaSil
  9. Albümü henüz sadece 1 kere dinlediğimdendir belki bilemiyorum ama Dark Horse favorim. Şarkının soundu çok hoşuma gidiyor. Belki promo olarak yayınlandığında dinledğimi ve sevdiğim için bu şarkıya olan sempatimden hala bu şarkı bana daha iyi geliyor olabilir. Unconditionally'e içim ısınamadı bir türlü.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir review olmuş,tebrikler.

    YanıtlaSil

.