17 Eylül 2013

Britney Spears - Work Bitch

Miss Legendary Britney Spears


Yaklaşık bir aydır www.britneyspears.com’ da geri sayım yapan pop müziğin prensesi Britney Spears, sonunda sevenleri ile buluştu. Uzun zamandır merakla beklenen Work Bitch’in, günün erken saatlerinde düşük kalitede sızmasının ardından, Britney harekete geçti ve yeni teklisini bir gün önce yayınladı.

Şarkının adı “Work Bitch”. Bu haberi ilk duyduğumda biraz garipsesem de birkaç gün içinde kafamda sözler, klipler, konseptler oluşturmaya başladım. Fakat şarkıyı dinlemem ile birlikte tam bir ters köşe olayı yaşandı.

Şarkıyı özetlemek gerekirse “EDM” kelimesi yeterli olacaktır. Evet, yanlış okumadınız. EDM. Popun prensesi Britney’nin, yeni teklisi Work Bitch elektronik dans müziği niteliğinde. EDM hastası bir dinleyici olarak tabii ki Britney’nin bu tarzda bir şarkı ile çıkmasına çok sevindim.  Aslında “Britney yeni şarkı yapıyor.” heyecanını bırakıp mantıklı bir şekilde düşünseydim, Britney’nin bu tarza yakın bir şarkı ile geri döneceğini biraz da olsa tahmin edebilirdim. Britney’nin yeni şarkısını/albümünü Will.i.am üstlenmiş durumda. Peki, bu ikili daha önce ne yaptı? Scream & Shout! Evet, Scream & Shout’ta EDM sinyalleri veren Britney, bu sefer gerçekten oldukça sert bir şarkı ile karşımızda.

                        

Şarkıyı ilk dinlediğimde neredeyse hiç söz duymadım diyebilirim. Elektronik yapıda başlayan şarkının ne zaman ritim değiştireceğini duymak için müziğe odaklanmıştım fakat bu çabam sonuçsuz kaldı. EDM sarsıntısı ile tek düze müzik birleşince, anında “Hayır, Britney kötü bir şey yapmış olmasın!” demedim desem yalan olur. Fakat bu kaygılarımın hepsini bir kenara bırakıp şarkıyı kulaklıkla dinlediğimde, az önce bahsettiğim fikirlerim anında tersine döndü.

Bir kere sözler çok eğlenceli. Britney her “bitch” dediğinde resmen zevk alıyorum. Ayrıca “Go call the police / Go call the governer” sözlerini İngiliz aksanı ile söyleyen Brtiney’i, bir yerde görürsem fena yapacağım. Açık konuşmak gerekirse; şarkı ilk dinlenildiğinde anlaşılması biraz zor. “Köprü nerede?”, “Nakarat var mı?”, “Work it work it!” havada uçuşuyor. Fakat birkaç dinleyişten sonra şarkının nakarat ile başlamasının ne kadar doğru bir seçim olduğunun farkına varıyorsunuz. Şarkının genel olarak karşılaştığı en büyük eleştiri, şarkının güçlü bir nakaratının olmayışı olsa da buna kesinlikle katılmıyorum. Nakaratı geçtim, bana kalırsa şarkı çok yakalayıcı.

“You wanna hot body / You wanna Bugatti / You wanna Maserati / You betta work bitch”
“You wanna Lamborghini / Sip martinis / Look hot in a bikini / You betta work bitch”

Şarkının müziğine gelecek olursak; ilk dinleyişte tek düze gelse de, vuruşların gerek sıklık gerekse ses düzeyi bakımından sürekli değişmesinden dolayı müzik oldukça hareketli.  Şarkının yapımı aşamasında en büyük rolü üstlenen Will.i.am’in yanında bir de Sebastian Ingorsso var. Şarkının prodüksiyonunda da yer aldığı düşünülen Ingorsso aslında sadece sözlerde yer alıyor.

Sözü ve müziği bir köşeye bırakacak olursak, karşımıza %100 hit olan bir dans şarkısı çıkıyor. Aylar öncesinde Will.i.am’in yaptığı açıklamadan bir cümle paylaşayım sizinle. “Britney ile şarkı yapmadık,  dans şarkısı yaptık.” cümlesi her şeyin en güzel özeti.

Şarkı, tabii ki Britney’in kariyerinde mihenk taşı olma özelliği taşımıyor fakat yeni albüm hakkında bilgi veren, durmadan dans ettiren, radyolarda defalarca çalmayı başaran özellikleriyle “başarılı” sıfatını hak ediyor.

Son olarak şarkı hakkındaki genel yorumlara ve satış rakamlarına deyineyim. Billboard’un yaptığı ankette insanların %72’si şarkıdan son derece memnunken, %28’si şarkıdan beklediklerini alamadıklarını söylüyor. Şarkının satış rakamları ise oldukça sevindirici. Son 1 aydır eşi benzeri görülmemiş bir çekişmeye sahip olan pop müzik dünyasında, şarkı kendine yer bulmayı başardı. 24 saat içinde 42 ülkede  1 numaraya çıkan Britney’nin satışlarını buradan takip edebilirsiniz.(Work Bitch, iTunes US'te ise 2 numaradaki yerini koruyor.) Hazır, pop müzik dünyasındaki çekişmeden bahsetme fırsatı bulmuşken biraz konuşayım. Katy Perry, ilginç bir şekilde kariyerinin en çok satan şarkısı Roar ile çıkış yaptığı andan itibaren ilk 3’te. Miley Cyrus, 6 günde 100 milyon görüntülenme sayısı ile rekor kıran şarkısı Wrecking Ball ile uzun süre 1 numarada kaldı. Blurred Lines, 18 gün 1.liği kimseye kaptırmadı. Henüz 16 yaşında olmasına rağmen hızlı bir yükselişe geçen Lorde, ilk 3 ‘ü zorluyor. Avicii ve Lady Gaga ise 5 numara için kıran kıran yarışıyor. İşte müzik dünyası patlama noktasını zaten geçmişken, bir de Britney ile sarsılan listenin önümüzdeki günlerde nasıl olacağı ise merak konusu.  

PS: Work Bitch'in tanıtımı için Good Morning America programına katılan Britney Spears, 2 yıl sürecek olan ve yılda 50 şov sergileyeceği Piece of Me turunu Las Vegas'ta gerçekleştireceğini açıkladı.

PS2: Uzun zamandır Twitter aracılığı ile Good Morning America'da büyük bir duyuru yapacağını söyleyen Britney, sonunda merakla beklenen haberi açıkladı. Britney Spears'ın 8. stüdyo albümü 3 Aralık'ta yayınlanacak.


İşte Britney'nin Good Morning America'daki açıklamaları.

                            



Kaan Kızılırmak

7 yorum:

  1. Şarkıyı ilk dinlediğimde hiç sevmemiştim fakat son birkaç saattir sürekli dans ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Killer bi performans bekliyorum!

    YanıtlaSil
  3. Şarkının satması gayet doğal, tam bir piyasa şarkısı. Ancak ben şarkıda beni dans etmeye zorlayacak yeterliliği bulamadım. Şarkının soundu zaten hiç hoşuma gitmedi.

    YanıtlaSil
  4. Bu arada Miley Cyrus'un albümünü çıktığı an almaya karar verdim. We Can't Stop ve Wrecking Ball şarkıları çok hoşuma gitmişti. Özellikle de Wrecking Ball beni çok duygulandıran bir şarkı. Klipleri konusunu bilemem ama şarkılar gerçekten insanı yakalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Miley'nin şarkılarını ben de çok beğeniyorum. Albümde Britney ile düet yaptığı bir şarkının olduğu gerçekliğe kavuşunca albüm konusundaki heyecanım bir kat daha arttı.

      Blogu devamlı takip etmenin dışında yorumlarını da paylaştığın için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Şarkıya gün geçtikçe ısınıyorum fakat Britney'nin hiç promo yapmaması üzücü. Neyse, klip salı günü geliyor. Tanıtımı heyecan kaynağı şimdilik.

    YanıtlaSil
  6. Şarkı beni çok yanılttı. Bekledğimin aksine çok düşük bir satış başarısı elde etti. Britney is back diye finanse edilen şarkı satışlarda da hayal kırıklığı yarattı. Klibide pahalı ve gösterişli dursada klipte bir eksiklik hissettim. Bilemiyorum nasıl ifade edeceğimi. Britney devrini tamamladı mı sorusu geliyor artık aklıma. Umarım albüm beni tekrar yanıltır

    YanıtlaSil

.