28 Ağustos 2013

Mtv VMA 2013


Uzun zamandır merakla beklenen Mtv Video Müzik Ödülleri, pazar günü gerçekleşen tören ile sahiplerini buldu.

2000’li yılların başında, adaylıklar açıklanır açıklanmaz hemen kendi kazanan listemi yapardım. Ardından teker teker açıklanan, ödül gecesinde performans sergileyecek isimleri duydukça heyecanım katlanır ve sonunda baş edilemez bir hal alırdı. Fakat yıllar geçtikçe ve müzik sektörüne hayran grupları hükmetmeye başladıkça, Video Müzik Ödülleri benim için “insanlar ne giymiş?”, “kim, ne performans sergilemiş?” gibi konulardan öteye gidememeye başladı.

Son 2-3 yıldır inanılmaz derecede hayal kırıklığı yaratan Video Müzik Ödülleri, bu yıl, uzun zamandır oluşturamadığı sağlam kadroyu oluşturarak dikkatimi çekmeyi başardı. Gecede performans sergilemek üzere açıklanan ilk isim Lady Gaga’ydı ve yeni şarkısı Applause’u ilk kez canlı olarak seslendirecekti. Ardından gelen, Katy Perry de Roar şarkısını ilk kez seslendirecek haberi ile 2000’li yıllardaki merakım bana göz kırpmaya başladı. Daha sonra adaylıklar açıklandı ve bazı kategoriler gerçekten içinden çıkılamayacak durumdaydı. Son dönemde hemen hemen her yerde çalan Blurred Lines, Miley Cyrus’a altın yıllarını yaşatan We Can’t Stop, 7 yıl aradan sonra müziğe geri dönen Justin Timberlake, neredeyse adaylıklara hükmediyordu. Mtv bununla da yetinmedi. Öödül töreninden 3-4 gün önce yayınlanan “Justin Timberlake, sahneye NSYNC ile geri dönüyor.” haberi ile bir anda herkes Video Müzik Ödüllerini konuşmaya başladı.
Not: Gecenin moda detaylarını, moda yazarımız Bmigo’ya bırakıp hemen gecede neler olduğuna geçiyorum.

Türkiye saati ile saatler 04.00’ü gösterdiğinde, ödül töreni beyaz bir çerçevenin içinde Lady Gaga ile başladı. Applause şarkısını ilk kez performans edecek olan Lady Gaga oldukça fazla çalışmıştı ve bunun meyvesini de yemeye hazırdı. Born This Way albümü ile düşüşe geçtiği düşünülen ve kalça ameliyatından sonra ne yapacağı merak edilen Lady Gaga, eskisinden daha da güçlü ve hazır olduğunu herkese göstermiş oldu. Performansın ilk saniyeleri bana göre gecenin en büyük anlarından biriydi. Gaga’nın bu geceye özel yazdığı sözler, oldukça başarılı vokal ile birleşince heyecan bir anda hat safhaya çıktı. Dört dakikalık performansta 4 albümünün görünümüne giren Lady Gaga, oldukça zorlu Applause koreografisini de hatasız sergiledi. Tüm kariyerini özetleyen performansının Born This Way dönemini anlatan kısmında, seyircilerin onu yuhaladığı ses efekti ile de sağlam bir gönderme yapmayı başardı. Performansa genel olarak Lady Gaga’nın perukları ve bikinisi damga vursa da benim için The Fame dönemindeki Lady Gaga’yı görmek unutulmazdı.


Mükemmel bir açılıştan sonra gecenin ilk ödülünü sahibine takdim etmek için sahneye One Direction çıktı. Ödülün adı En İyi Pop Müzik Video’suydu ve adaylar arasında bu yıla damgasını vurmuş We Can’t Stop ve Mirrors vardı fakat ödül Selena Gomez – Come and Get It klibine gitti. Taylor Swift’in, Selena’dan daha çok sevinmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

İşte geldik gecenin en çok konuşulan ismine: Miley Cyrus. Hem performansı hem de davranışlarıyla geceye damgasını vuran Miley Cyrus, kariyerimin en büyük şovu diye adlandırdığı performansına büyük bir oyuncak ayının içinden çıkarak başladı. Eline, koluna ve en önemlisi de diline hakim olamadan dans eden Miley’nin vokali de oldukça rahatsız ediciydi. Şarkının bitmesiyle bu yazın en çok konuşulan şarkısı Blurred Lines’ın başlaması ve Robin Thicke’in sahnede belirmesiyle olay çığrından  çıktı. Miley’nin de şarkıya eşlik etmesiyle korkunç bir hale bürünen performans, Miley’nin kendini Robin’e dayayarak dans etmesi ile izleyenleri şok etmeyi başardı. Neyseki şarkının tamamı seslendirilmedi ve Robin Thicke performansına yeni teklisi Give It 2 U ile devam etti fakat bu da Miley’nin izlerini ortadan yok etmeye yetmedi.


Gecenin ikinci ödülü En İyi Hip-Hop Video’sunu takdim etmek üzere sahneye Iggy Azalea ve Lil’ Kim çıktı. Adaylıklar arasından, benim de favori gördüğüm Can’t Hold Us ile Macklemore & Ryan Lewis ödülün sahibi oldu.

Performans sırası Kanye West’e gelmişti ve Jared Leto tüm karizmasıyla Kanye’yi anons etti. Blood On The Leaves şarkısını çoğunlukla bir gölge olarak seslendiren Kanye, başarılı denebilecek bir performansa imza atsa da maalesef tam olarak isteneni veremedi.


Kanye’nin performasından sonra başlayan sponsor reklamları arasında gösterilen Daft Punk’ın yeni videosu LoseYourself to Dance ise gecenin en güzel sürpriziydi. (Videonun tamamının ise yakında çıkacağı açıklandı.)

Lose Yourself to Dance’in tanıtımından sonra sahneye gelen Daft Punk, Pharrell ve Neil Rodgers; En İyi Kadın Müzik Video ödülünü, I Knew You Were Trouble videosu ile kazanan Taylor Swift’e verdi.

Sıra geldi En İyi Mesaj Veren Müzik Video’suna. Tabii ki ödülün sahibi Same Love videosu ile Macklemore & Ryan Lewis oldu. Eş cinsellik ve eşitlik ile ilgili açıklamalar yapan grup, Same Love şarkılarını şimdiye kadar yazdıkları en önemli şarkı ilan ederek seyircilerin beğenisini topladı.

Yazının başında da söylediğim üzere Mtv, Justin Timberlake kozu ile bir anda gündemi değiştirmeyi başarmıştı ve sonunda o beklenen an gelip çattı. Jimmy Fallon’ın son derece coşkulu sunumuyla birlikte Justin sahnedeki yerini aldı ve unutulmayacak bir performansa imza attı. Performansına “Take Back The Night” ile başlayan Justin, performansın devamında seslendirdiği “Sexy Back” (Justin, şarkı sırasında “I stil run this bitch.” diyerek geri dönüşünü adeta resmileştirdi.), “Like I Love You”, “My Love”, “Cry Me A River”, “Senorita”, “Rock Your Body” ile izleyenleri adeta mest etti. Sonunda beklenen an gelmişti ve Justin’in yanına NSYNC üyelerinin de katılmasıyla salondan yükselen çığlıklar daha da arttı. “Girlfriend”, “Gone” ve “Bye, Bye, Bye” şarkılarını seslendirdikten sonra Justin’in sahnede yalnız kalarak “Suit & Tie” ve ardından “Mirrors” şarkısını seslendirmesi ile 10 dakikadan uzun süren Justin Timberlake performansı son bulmuş oldu. Bana kalırsa performans biraz fazla uzatıldı fakat tabii ki Justin’i izlemekten hiç kimse sıkılmadı.
Justin’in oldukça yorucu performansından sonra sahneye Jimmy Fallon çıktı ve “President of Pop Music” ve “Legend” diye adlandırdığı Justin Timberlake’e The Michael Jackson Video Vanguard ödülünü takdim etti. Ödülü alan Justin tabii ki mütevazı tavırlar sergileyerek güzel ve eğlenceli bir konuşma yaptı.


Gelelim gecenin ilginç anlarından biri olan One Direction’ın Yazın En İyi Müzik Videosu ödülünü aldığı dakikalara. Halk oylaması ile kazananın belirlendiği bu kategoride, rakiplerine açık ara fark atan One Direction’ın sahneye çıkmasıyla seyircilerin arasından yuhlama sesinin duyulması bir oldu. Tabii ki bunu görmezden gelip konuşmalarına devam eden One Direction üyeleri, sahne arkasına gittiklerinde ise bir sürpriz ile karşılaştılar. Lady Gaga, oturduğu yerden kalkmış, sahne arkasına One Direction’a destek vermeye gitmişti bile. One Direction üyeleri, Gaga’nın “siz onlara aldırmayın, çok daha iyisini hak ediyorsunuz.” sözlerinin üzerine bir de sarılıp fotoğraf çektirdiler. Ardından Gaga, “sizi yuhalayan bir şova geri dönemem.” diyerek geceden erken ayrıldı.


Ortamın biraz gerilmesinin ardından performans sırası Macklemore & Ryan Lewis’e gelmişti. Same Love şarkılarını seslendiren ikiliye Mary Lambert’ın eşlik edeceğini biliyorduk fakat şarkının sonlarına doğru sahneye gelen Jennifer Hudson oldukça güzel bir sürprizdi. Mary Lambert ve Jennifer Hudson’ın şarkıyı karşılıklı söylediği anlar ise herkesin tüylerini diken diken etmeyi başardı.


Yine halk tarafından oylanan “İzlenmesi Gereken Artist” ödülünü What About Love şarkısı ile Austin Mahone kazandı ve yaşına uygun bir konuşma ile gecede boy gösterdi.

Gecenin sonuna doğru yaklaşırken sahne sırası Drake’e geldi. Gökyüzü manzarasının önünde yeni şarkısı “Hold On, We’re Coming Home”u seslendirmeye başlayan Drake, performansına seyircileri bir anda avcunun içine almasını sağlayan şarkısı “Started From The Bottom” ile devam etti.


Gecede performans sergilememesine şaşırdığım Taylor Swift, “En İyi Erkek Sanatçı Videosu” ödülünü, Justin ve Robin gibi iki güçlü rakibi egale etmeyi başaran Bruno Mars’a takdim etti. Ödülü alan Bruno Mars’ın gömleğinin güzelliğini tam olarak görememekten yakınırken, Bruno’nun performansı anons edildi. Yeni teklisi Gorilla’yı seslendiren ve lazerler ile oldukça güzel bir şov sergileyen Bruno’nun vokali ise her zamanki gibi kusursuzdu.


Gecenin son ve en önemli ödülü Yılın Müzik Videosunu takdim etmek üzere sahneye gelen Joseph Gordon Lewitt, oldukça komik bir sesle adayları saydıktan sonra Mirrors şarkısıyla Justin Timberlake’i anons etti. Justin de kazandığı ödülü büyükannesine ithaf etti.

Gecenin başından beri tanıtımları dönen ve altın bir tırın içinde performans yerine giden Katy Perry, geceyi kapatmak için hazırdı. Brooklyn Köprüsü altına kurdurduğu ringde performansını sergileyen Katy Perry, sıkıcı bir performans sergiledi diyebilirim. Vokal olarak geri planda kalan ve çoğunlukla playback yapan Perry, dans hareketlerinde de fazla akıcı olamadı. Zaten performans daha bitmemişken, herkes 2002 yılındaki Christina Aguilera’nın yine ayrı köprü altında ringde sergilediği Dirrty performansını düşünmeye başlamıştı bile.



Geceyi kısaca özetlemek gerekirse Lady Gaga, Macklemore & Ryan Lewis ve Justin Timberlake geceye damga vuran isimler oldu. Katy Perry kafalarda soru işareti bırakırken, Miley Cyrus ve Robin Thicke de uzun zaman konuşulacak bir olaya imza attı.

Son 2-3 yıla oranla daha olaylı bir ödül töreni yaşadığımız için biraz da olsa seviniyorum. Törende keşke Jessie J. ve Pink de olsaydı dememek elde değil. Bir Wild, bir Just Give Me A Reason hoş olabilirdi.

Peki, senin favori performansın hangisi?

Kaan Kızılırmak


6 yorum:

  1. Bruno Mars <3 Lady Gaga daha da <3 1D'ye de bir <3. E yazıya ve emeğine de sonsuz kalp verip yorumumu noktalıyorum. Tebriks!

    YanıtlaSil
  2. Justin Timberlake'in retrospektif medley'si son yıllarda izlediğim en iyi performanslardan biriydi ve her ne kadar kulağa basmakalıp, bayat ve banal gelecek olsa da deyim yerindeyse pop müziğe olan inancımı tazeledi. Señorita ve Like I Love You parçalarını yıllar sonra yeniden Justin’in sahnede terennüm edişini görmek heyecan vericiydi.

    *NSYNC ve Justin'in tadımlık "reunion"ı hem sahnede eğlenceli bir değişiklik hem de diğer üyeler için içimde burukluk yarattı (bir diğer örnek ise Beyoncé ve Destiny's Child).

    Lady Gaga'nın Applause şarkısını ve performansını bir arkadaşımın dile getirdiği şekilde *cılız* görüyorum. The Fame dönemindeki imajına gönderdiği selam benim için de en vurucu an oldu. Kostüm değişimleri için çalınmış sahne süresini gereğinden fazla, koreografiyi ise güçsüz buldum. Tüm bunlara rağmen sıkıldığımı söyleyemem.

    Miley Cyrus'ın oral fiksasyonuna anlam verememekle beraber her cici genç kızın erişkinliğe geçerken sergilediği coming-of-age hikâyesinin demirbaşlarından sözümona şoke edici hareketleri, sansasyon ve zevksizlik arasındaki çizgide dengesiz ve tehlikeli bir şekilde yürür hâldeydi. Robin Thicke'in son albümünde sözlük anlamıyla bir pezevenk rolüne bürünmesi Miley'nin sürtünme kuvvetiyle kızıştırdığı genitallerle birleşince kırık kalpli bir eş ve bir babayı hayal etmek işten bile değildi.

    Son olarak Katy Perry’nin listeleri kasıp kavuran hit’i Roar’a hak ettiği özeni göstermediği aşikar olan ring segmenti kibarca sönük ve hayal gücünden yoksundu.

    M

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için çok teşekkür ederim M.

      Sil
  3. Bruno Mars'ın ödül alması beni en mutlu eden şey. Rock ödüllerinin her yıl gittikçe daha dandik isimlere verilmesine de anlam veremiyorum bu yıl 30 seconds'tan daha başarılı isimler vardı dünyada.

    Lady GaGa 'nın 1D'yi desteği ise beni mutlu eden bir olay oldu. Her ne kadar kendim de 1D'yi sevmesem de o kadar başarılı olduklarını kabul edip, yuhalanmalarına anlam veremiyorum. Adamlar yapmışlar başarmışlar.

    Roar daha güzel geçebilirdi bence de. itunes'ta vs 1 numaralara çıkan bir şarkı için Katy Perry çok özenmemiş gibi geldi.

    YanıtlaSil
  4. Katy Perry'nin Roar için yapacağı performansı çok merak ediyordum. Şarkı listeleri kasıp kavurunca Katy'nin geceye damgasını vurmasını bekliyordum. Ancak Katy'nin performansı benim için hayal kırıklığı oldu. Çok özenilmemiş, sıradan bir performans oldu. Katy'nin performansı diğer performanslara göre sönük kaldı.

    Lady Gaga'nın performansında ise Gaga güzel bir başlangıç yaptı. The Fame dönemindeki Gaga'yı ne kadar özlediğimi Gaga'nın kariyerinde yolculuk tadında performansını izlediğimde anladım. Kostüm ve peruk değişimi için performanstan çalınan zaman olumsuz eleştiri olmuş gördüğüm kadarıyla. Ne olursa olsun ben bu kareografiyi çok sevdim. İnsanların The Fame dönemindeki Gaga için 'I miss this Gaga' demelerine karşılık sanki, ben hep bu Gaga'yım peruğumu çıkardığımda aynı kişiyim der gibiydi. The Fame dönemindeki Gaga'yı orada görmekse benim için tarifsizdi.

    Miley Cyrus ise benim için en umutlu olduğum performanslardan biriydi ancak umduğum gibi olmadı. Fazlaca şımarık hareketler sergiledi. We Can't Stop şarkısının sözleri gereği deliliğini mi zorluyor acaba bilemiyorum. Wrecking Ball şarkısına hayran kaldım. Miley için olumsuz ya da olumlu eleştiri yapamıyorum henüz ikinci single'ı görmeden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için çok teşekkürler. Aynı şekilde düşünüyorum ben de.

      Sil

.