6 Ağustos 2013

Bu Yazın 10 Hit'i

“Malum yaz ayları geldi, herkes tatilde.” diyerek yazıya başlamak çok isterdim. Fakat başta kendi hayatıma sonra da çevremdeki insanların hayatına baktığımda vardığım sonuç; insanlar tatil yapamıyor. Öğrenciler hala sınav (bütünleme) derdinde, çalışanlar ise tatil için uygun zaman bulamıyor ya da maddi sıkıntılar içerisinde. Görüldüğü üzere yaz ayları planları, her zaman planlandığı gibi gitmeyebiliyor. Tabii ki bir istisnai durum dışında: Müzik.

Müzik sektörü artık öyle bir hal aldı ki, yaz ayına özel şarkı/tekli üretimleri aldı başını gitti. Neredeyse hiç kimse yaz aylarında albüm çıkarma cesaretinde bulunmuyor hatta aksine çoğu şarkıcı, bir ya da iki şarkı ile yaz aylarını “hit” umuduyla geçiştiriyor. Bu durumun, müziğin kalitesini ve müzik sektörünü nasıl etkilediği ise apayrı bir konu. Tabii, bu duruma en çok etki eden faktör de tatil yapma şansı bulan şanslı insanlar.

Yaz şarkıları artık kurtlar sofrasına dönmüş durumdayken, bu yazın hitlerini sıralamak da benim gibi müzik yazarlarına sağlam bir ödev. Ağustos ayına girmemiz ile birlikte rekabetin iyice arttığı müzik sektöründeki hitleri şimdi sıralamaya başlıyorum.

Not: Listeyi oluştururken dikkate aldığım faktörler; dijital dinlenme/indirme sayıları, radyolar, televizyon, tatil yerlerinde çalan şarkılar ve sokaklar.

10. Mustafa Ceceli – Aman: Listenin 10 numarasında yer alan Mustafa Ceceli, “130bmp” olmayan!” yavaş şarkısı ile listede ayrı bir birinciliği üstleniyor. Hit şarkı deyince tabii ki akla ilk olarak hareketli, neşeli, pek bir şey anlatmayan, müzik üzerinden birkaç slogan ile iş yapan şarkılar geliyor. Fakat Mustafa Ceceli, Aman şarkısı ile bu düşüncenin son derece yanlış olduğunun bir ispatı niteliğinde. Tabii ki bu olayı tecrübe etmemizin asıl sebebi Sezen Aksu’nun son yıllarda yaptığı en güzel ve en özgün müziğini Aman şarkısında görüyor olmamız.


9. Atiye – Soygun Var: Atiye başardı. Evet, Atiye güçlü bir çıkış yaptıktan sonra hızla düşen ivmesini bir anda tersine çevirmeyi başardı. Mayıs ayının ortalarında çıkan ve çıkış şarkısı ile aynı adı taşıyan Soygun Var’ı dinlediğim an sevdiğimi çok net hatırlıyorum. Şarkının hit olması ise biraz zaman aldı. Atiye’nin başka bir başarısı da, şarkı böyle bir süreçten geçerken Atiye’nin sabrı ve kolayca yapılabilecek hatalardan kaçınmasıydı. Son olarak şarkının çalıntı olduğu yönünde çıkan haberlere karşı, “keşke insanlar albüm alsalar ve kartoneti okusalar!” diyorum.


8. Mustafa Sandal – Tesir Altında: “Tesir Altında şarkısı ilk 10’a girer mi?” sorusunu oldukça fazla düşündüm. Az önce de söylediğim gibi “bu yazın hitleri” derken haziran – ağustos aralığını değerlendiriyorum. Şarkı çıkalı iki gün oldu fakat şarkının güçlü ritmi, akılda kalıcı nakaratı ve Gülşen’in şarkıya katkısı ile şarkının yaz bitmeden hit olacağını öngörüyorum. Şarkıdaki Gülşen ne alaka demeyin çünkü şarkının söz ve müziği Gülşen’e ait. Her ne kadar Gülşen’in kalemini etkileyici bulsam da Tesir Altında şarkısının sözlerini biraz özensiz buldum. Düzenleme koltuğundaki Ozan Çolakoğlu ise dersine iyi çalışmış. Şarkının başlaması ile düzenlemenin tadına varmaya başlıyor insan. Güçlü ritimler ile beslenen “sevgilinin ardından koşma” ve “kavuşma umudu”nun ardından müzik ve sözlerin aynı anda düşüp bu sefer “tam vazgeçiyorken” demesi ayrı bir güzel. Tabii ki şarkı böyle bitmiyor, Mustafa Sandal sevgilinin peşinden koşmaya devam ediyor. 


7. Murat Dalkılıç – Bir Hayli: 2012 yılında çıkan Bir Güzellik Yap albümünden Bir Hayli. Şarkıyı bir kenara bırakıyorum ve Bir Güzellik Yap albümünün başarısından bahsediyorum. Bir Güzellik Yap, Kader, Lüzumsuz Savaş ve Bir Hayli. Albümden çıkan 4 tekli. Hepsi ayrı bir başarı, hepsi ayrı bir hit. Mart ayında çekilen klibi ile aynı anda patlayan şarkıyı listeye almama yardımcı olan radyo listelerine teşekkür ediyorum. Oldukça kıvrak müziği, göndermeli sözleri ve kendini izlettiren klibi ile Bir Hayli listede 7 numaraya yerleşti.


6. Gökhan Özen – Budala: Üç yıl aradan sonra çıkardığı Milyoner albümü ile pop müziğe geri dönen Gökhan Özen rakiplerine güzel bir gözdağı verdi. Albümün çıkış şarkısı Budala’nın; sözü,müziği ve düzenlemesi Gökhan Özen’e ait. Şarkının b kısmındaki düzenleme ise dikkat çekecek kadar başarılı. Oldukça yakalayıcı sözleri ve eski Gökhan Özen tarzını barındıran şarkı, bana kalırsa klibi ile de ayrı bir patlama yaşadı. Fakat klipteki mantık hatası gözlerden kaçacak gibi değil. Arabasını tamirciye (Gökhan Özen’e) bırakan kız, sonraki günlerde kendi arabasında Gökhan Özen tarafından gezdiriliyor ve arabasını tanımıyor. Klibin sonunda ise Gökhan’ın tamirci olduğunu görünce şok oluyor?!


 5. Kenan Doğulu feat. Ozan Doğulu – Kız Sana Hayran: Doğulu kardeşlerin bu yaz için yaptıkları Kız Sana Hayran, ilk cümlesi ile hit olacağını kendi söylüyor. Bir şarkının nakaratı ancak bu kadar insanı yakalar. Sözleri Kenan Doğulu, müziği ve düzenlemesi Ozan Doğula ait şarkı, benim için hala bir soru işareti. Soru işaretimden size de bahsedeyim. Şarkı sanki sadece iki ay çalınması için yapılmış gibi. Kariyerinde hit şarkının ne olduğunu pek çok kez örneklemiş olan Kenan Doğulu da bu şarkının gerçek bir hit olmadığını biliyordur diye düşünüyorum. Ama bu şarkı, ağustos ayında en çok çalınacak şarkılardan birisi mi? Tabii ki evet.


4. Ajda Pekkan feat. Ozan Çolakoğlu – Ara Sıcak: Listenin zirvesine yaklaşırken “Gülşen – Ozan Çolakoğlu markası”nı görmeye başlıyoruz. Bu markaya Süperstar Ajda da katılınca olanlar oldu. Bir kere şarkı süper planlanmış. Saksafonla çalınan ve jazz şarkılarını andıran bir melodi ile başlayan şarkı, 40. saniyede bir anda öyle bir yükseliyor ki insanların bir anda her şeyi bırakıp delilercesine dans ettiğini adeta görüyorum. “Kuş havalandı kaçış mübahtır / intikam soğuk bazen ara sıcaktır” sözlerindeki “kuş havalandı” ile derin bir gönderme yapan Gülşen’i bir kez daha kutluyorum. “Beni ben bile tutamadım hayat boyu elimde / Her geliş sebebim aşk, geri dönüş mazeretim de” sözlerindeki Ajda yorumu da şarkıya bambaşka bir hava katıyor. Kısacası Ajda Pekkan artık bir yaz ayı sanatçısı oldu. Ee bu yazı da boş geçmeyerek bu kulvardaki başarını sürdürmeye devam ediyor Süperstar!


3. Gülşen – Kardan Adam: Şimdiye kadar listeye 2 şarkısı ile girmiş olan Gülşen, sonunda kendisinin seslendirdiği bir şarkı ile karşımızda. Öncelikle şarkının sözleri bende “zeka ve duygunun sevişmesi” hissini bırakıyor. Özellikle “O erir üstüme, erisin ben çoktan sırılsıklam.” dizesi bu şarkıdaki nokta atışı olmuş. Yine de şarkının nakarat girişindeki “Zaten aşk, ne zaman doğru zaman kollar? Hiçbir zaman.” cümlesi ile betimlenen ve Gülşen’in yorumu ile hayat bulan aşk, şarkının kilit noktası ki anahtar da yine Gülşen’de. Şarkıdaki arka vokalleri ile Sezen Aksu’dan esinlendiğini saklamayan Gülşen, bu tarz şarkılar ile kariyerine devam ederse çok kötü şeyler olacak çok!


2. Hande Yener – Ya Ya Ya Ya: “Pop müziğin kraliçesi Hande Yener!” bu yazı da ucuz atlattı. Eğer Ya Ya Ya Ya şarkısı olmasaydı Hande 3. sınıf albümü Kraliçe ile neler yapardı, gerçekten düşünmek bile istemiyorum. Sinan Akçıl ile yollarını ayıran Hande Yener’in kurtarıcısı ise Berksan oldu. Sözü, müziği Berkan’a ait Ya Ya Ya Ya, klipsiz Youtube videosu ile 24 milyon izleyiciye ulaşınca Hande Yener şarkının üstüne oynamaya karar verdi ve şarkının oldukça geciken klibini çekti. Bana kalırsa esas patlamasını klipten sonra yakalayan şarkı, listeleri alt üst etmiş durumda. Şarkının zirve adayı olmasının sebebi ise; televizyonda, radyoda, yolda kısacası her yerde şarkıyı duymam.


1. Gülşen – Yatcaz Kalkcaz Ordayım: Listenin 1. sırasını 2010 yılından beri pop müziğe yön veren Gülşen ile yapmak beni sevindiriyor. Bu işe gerçekten önem veren ve hayatını bunun üzerine kuran Gülşen’in takdir görmesi ve müzikal anlamda bu kadar sevilmesi hak edenin hakkını almasından başka bir şey değil. 2010 yılındaki Önsöz albümü ile inanılmaz bir çıkışa geçen Gülşen; Önsöz ve Ezberbozan hitlerinden sonra Sözde Ayrılık ve Yeni Biri teklilerini çıkardı. Zor olanı başarıp çıkışını devam ettirdi Gülşen. Ardından Ozan Çolakoğlu’nun 01 albümündeki Seyre Dursun Aşk ile Gülşen zirve yaptı diye düşünürken 2013 yılında Beni Durdursan Mı? albümünün çıkış şarkısı Yatcaz Kalkcaz Ordayım ile “daha siz durun, ben neler yapacağım!” dedi. 7’den 70’e herkesi etkisine almayı başaran şarkının formülü “Yatcaz Kalkcaz” tabiri gibi görünse de, esas sebep; yakalayıcı, ters köşeye yatıran müzik ve son zamanlardaki en başarı düzenlemedir.



Not2: Son olarak sizden bir şey istiyorum. Lütfen siz de kendi listenizi ya da birincinizi yorum olarak aşağıya bırakın.


Kaan Kızılırmak


8 yorum:

  1. YA YA YA YA O HER YERDE ÇALIYOR YA... Hande bu yazın hit şarkısını yaptı o kadar...

    YanıtlaSil
  2. Yabancı Top 10 hit istiyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Facebook sayfamızda şöyle bir anket yapmıştık, belki fikir verebilir. https://www.facebook.com/questions/278203272322984/

      Yabancı Top 10 Hit'i de ağustos sonunda yazacağım, ilginize teşekkürler.

      Sil
  3. Öncelikle yine emek yüklü bu yazı için teşekkürler. Kız Sana Hayran'ı ilk kez burada gördüm. Klip çok eğlenceli, Kenan Doğulu'nun gözlüklerine de bittim bu arada. Sanırım Dior Black Tie serisinden. Şarkı biraz sıkıcı geldi ama bana.
    Ya Ya Ya gerçekten her yerde. Birinciliği kaçırmaz idye düşünmüştüm ben. Ancak bütün bunların arasında Budala benim favorim ve birincim.

    YanıtlaSil
  4. kutsal topraklan atiye soygun var dışında bişey dinlemiyodum. sayende yeni şarkılar dinlemeye başladım. mustiyle ajdanın şarkıları baya iyiymiş. eline sağlık güzel liste.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkürler. Yaz ayları şarkısız, danssız geçmiyor. Listene yeni şarkılar kattıysam ne mutlu bana.

      Sil
  5. YAZ DİYE Bİ MEVSİM VARSA, HİT DİYE Bİ GERÇEKLİK VARSA, YA YA YA YA... YAZ HİTİ DİYE SÜMÜĞÜMÜ SÜRMEM VALLAHİ BAŞKA HİÇBİRİNE.

    YanıtlaSil

.