24 Mayıs 2013

Frédéric Malle Éditions de Parfums Noir Épices: Baharat Yolu’nda Bir Gece Yolculuğu



Birçok kişinin günlük hayatının bir parçası olan parfümler kimin elinden çıkıyor? Severek kullandığınız Dolce & Gabbana Light Blue’yu Domenico ve Stefano mu tasarladı? Peki ya Glow, Jennifer Lopez’in eseri mi? Gerçek şu ki büyük modaevlerinin ve ünlülerin adı altında çıkan parfümlerde genellikle bu kişilerin katkısı, eğer hiç varsa tabiî, fikir danışmanlığını geçmiyor. Tabloların ressamları, şiirlerin şairleri olduğu gibi parfümlerin de kendi tasarımcıları var: Parfümörler.

Yakın vakte dek kokuların asıl yaratıcıları olan parfümörler hakkında tüketicinin pek bilgisi yoktu. Bu durumu fark edip parfüm tasarımcılarını, “burunları” ön plana çıkarma fikriyle 2000 yılında Frédéric Malle; kendisini éditeur, tasarımcılarıysa auteur olarak tasvir ettiği Éditions de Parfums firmasını kurdu. Sektörün son zamanlarda kaybettiği nicelik ve yaratıcılığı geri getirmek adına Dominique Ropion, Olivia Giacobetti, Jean-Claude Ellena, Maurice Roucel gibi dünyanın en iyi burunlarına tam özgürlük vererek bütçe sınırlamalarından da kaçınıp istediklerini yaratmalarını istedi. Sonuç olarak yüksek kaliteli, birbirinden farklı ve eşsiz parfümlerden oluşan bir katalog ortaya çıktı. Parfümörlerin isimlerini de haklı yerleri olarak kokuları ihtiva eden zarif ve minimal şişelerin üstüne yerleştirdi.

20. yüzyılda parfümeriye yön vermiş tasarımcılardan Edmond Roudnitska’nın oğlu Michel Roudnitska, bu koku ailesinin yapı taşlarından vanilyayı es geçen bir oryantal olan Noir Épices’i yarattı. Başlangıçta aldehitlerle yaldızlanmış devasa bir tatlı portakal patlamasına keskin baharatlar ve sardunya eşlik ediyor. Bu balsamik açılış parlak ve neşeliden ziyade loş ve ciddi bir karaktere sahip. Portakal geri plana çekilince gül fonu üzerine serpilmiş karabiber, karanfil, tarçın ve muskat yoğunlaşarak sanki bir aktara adım atmışsınız hissi veriyor. Adeta köz gibi ışıldayan baharatlar karanfil çiçeği izlenimi yaratarak gül ile birlikte floral elementi güçlendiriyor. Son derece zengin yapısıyla kadifemsi bir dokuya sahip olan kalbe yumuşak sandal ağacı, tozlu paçuli ve sek sedir katılıyor. Odunsu notalar ve baharatların yarattığı kompozisyona egemen hafif buruk ton parfüme farklı ve karanlık bir hava kazandırıyor.

Tatlılık içermediği için aşırıya kaçmamayı başaran Noir Épices, gizemli ve ilgi çekici bir koku. Bütünüyle cinsiyetsiz ve benzersiz bir tasarım. Şaşırtıcı derecede kalıcı ve yoğun olmasına rağmen henüz siz görünmeden geleceğinizi duyuran bir parfüm değil, yalnızca yakınınıza davet ettiklerinizle paylaşabileceğiniz bir deneyim. Oryantal kokular arasında apayrı bir yere oturan Noir Épices, sek ve serebral bir parfüm arayanların imdadına yetişiyor.

Gene baharat ve gül birlikteliği için Le Labo Rose 31 ve The Different Company Rose Poivrée; oryantal baharat fix’iniz için de şipremsi Clinique Aromatics Elixir ve şurupsu Serge Lutens Arabie göz atabileceğiniz kokular arasında.

*Görsel: Van Gogh’un La nuit etoilée tablosunun fotoğraf sanatçısı Kelly McCollam tarafından baharatlar kullanılarak yapılmış Spice of Life koleksiyonundaki rekreasyonu.

                                                                                                                                             M

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

.