15 Mayıs 2013

Dior Homme & Dior Homme Intense: Kırmızı Dudaklı İris



Bir parfümü maskülen ya da feminen yapan nedir? Biraz daha temele inersek, bir kokuyu maskülen ya da feminen yapan nedir? Niçin tütsü, vetiver, lavanta erkeklere atfedilirken yasemin, gül ve gardenya kadınlara ayrılır? Gül, yalnızca gül olduğu için mi kadınsı sayılır? Batı’da feminen görülen gül, yıllardır Orta Doğu erkeklerinin sakallarına sürmekten çekinmedikleri bir esans olagelmiştir. Peki parfümlerde bu ayrım kime/neye göredir? 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılda önemli bir ticarete dönüşen parfümerideki cinsiyet dikotomisi, birbirleriyle etkileşim hâlinde olan geleneksel ve sosyolojik algılardan ziyade pazarlama departmanının eseri.

Tasarımını Olivier Polge’un yaptığı ve Christian Dior modaevinin, erkek bölümünün direktörlüğünü Hedi Slimane’ın üstlendiği dönemde (Şimdilerde kendisi Yves Saint Laurent efsanesini soldurmakla meşgul.) çıkardığı Dior Homme mevcut cinsiyet çizgilerini bulanıklaştıran bir parfüm. Yakışıklıdan çok güzel bir erkek. İlgi çekici kokusunu şık bir şişeyle çevreleyen Dior Homme, son on yılda erkeklere pazarlanan en cesur ve başarılı parfümlerden biri.

Tatlı iris, amber ve kakao ile başlayan parfüm, ruj akoruyla hoş bir sürpriz yapıyor. Bu kozmetik aksan iris ile rujlarda ve diğer güzellik malzemelerinde kullanılan menekşenin kokusal profili birbirine benzer irone ve ionone tipi molekülleri içermelerinden kaynaklı. Hafif narenciye ve lavanta ile desteklenmiş bu beklenmedik öpücüğün ardından iris metalik ve pudramsı karakterini ifşa ediyor. Zamanla hafif derimsi amber alt notaları güç kazanıyor ve çikolatayla birlikte soğuk irise dayanak oluşturuyor. Odunsu vetiver ise kakao ve irisin tatlılığını kontrol altında tutarak kompozisyona denge katıyor.

Pek kompleks olmamasına rağmen Dior Homme oldukça rafine bir koku. Gardırobunuzun olmazsa olmaz parçalarından beyaz bir gömlek kadar versatil ve sofistike. Eau de toilette konsantrasyonunda ortalama bir kalıcılığa ve ölçülü bir projeksiyona sahip olan parfüm, geleneksel maskülen bir yaklaşımı reddettiği için kadınlar tarafından rahatlıkla ödünç alınabilir.

Dior Homme’un keyfini sürdüğü büyük başarının ardından piyasaya sürülen François Demachy imzalı Dior Homme Intense, iris+kakao+amber kombosununun gourmand yönünü amplifiye ederek yüksek bir seksapel elde ediyor. Orijinal Dior Homme’daki madlene kıyasla triple chocolate cake oranındaki kakaonun yanı sıra tatlı miskvari ambrette ile güçlü bir sedir notasını bünyesinde barındıran parfümde, kozmetik akoru ise nispeten azaltılmış. Dior Homme tatlısını yedikten sonra ağzını silip bir miktar rujunu peçetede bırakmış. Tende uzun bir ömre ve yoğun bir sillage’a sahip olan Dior Homme Intense eau de parfum, fark edilmek istediğiniz zamanlarda uygun bir silah olacaktır.

Benzer şekilde kakao yüklü bir parfüm olarak Guerlain L’Instant de Guerlain pour Homme Extrême’i deneyebilirsiniz. Eğer iris iştahınız kabardıysa şık ve elegan Prada Infusion d’Iris Absolue ile melankolik ve gümüşî Serge Lutens Iris Silver Mist’e göz atmanızı öneririm.


*Görsel: Karl Lagerfeld tarafından fotoğraflanan model Baptiste Giabiconi
                                                                                                                                             M.

3 yorum:

  1. En sevdiğim parfümler arasında Dior Homme. Ayrıca bugün okuduğum bir habere göre, markanın yeni yüzü için Robert Pattinson seçilmiş.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten özgün bir koku Dior Homme. Robert Pattinson haberini bilmiyordum, Jude Law'dan sonra daha genç bir kitlenin kalbini kazanmak maksadıyla verilmiş bir karar sanırım. Benim için pek bir önemi yok, zira muhtemelen bu sefer Bay Pattinson Paris sokaklarında derin düşüncelere dalmış bir hâlde gezinirken çekici bir kadın tarafından takip edilecek.

    YanıtlaSil

.