14 Nisan 2013

Serge Lutens Tubéreuse Criminelle: Çirkin Ördek Yavrusu


kırlardan geliyorlar ellerinde sümbülteber
elbette kırlardan kırlardan gelecekler
başka türlü nasıl güzelleşir bu akşamüstleri
söyleyin nasıl dayanılır dükkanlara depolara
bu katran kokusu başka türlü nasıl geçer
                                                           Kırlardan Geliyorlar, Turgut Uyar

İsminden yola çıkıp şekerli ve über feminen bir sümbülteberle karşılaşacağınızı sanıyorsanız büyük bir sürprize hazırlanın.

Sümbülteber, beyaz çiçeklerin arasında kullanması büyük yetenek isteyen bir güzellik. Kaprisli bir diva. Koklayanın ani bir orgazm yaşayacağı korkusundan Viktoryan dönemde bâkirelere yasak olduğu söylenen sümbülteber, Hint kültürününse gelinlerini sarıp sarmaladığı bir çiçek. Belki de kaçınılmaz gerdek gecesine bir gönderme...

Christopher Sheldrake ve Serge Lutens Tubéreuse Criminelle’i tasarlarken, sümbülteberin doğasında mevcut olan mentolsü ve plastik yönleri silmek yerine fotokopiyle kat be kat büyütmüşler. (Öyle bir çiçek ki akşam açtığından döllenmesini büyük oranda güveler gerçekleştirirken naftalinimsi kokusuna rağmen karşı koyamıyorlar.) İremden bir nefes bekleyenleri yoğun kaffur ve mentol kokularıyla adeta tokatlıyor. İlk şokun ardından yavaş yavaş kremsi sümbülteber yüzünü göstermeye başlıyor. Kendisine, portakal çiçeği ve yaseminin yanında kompozisyona yeşil bir hava veren sümbül eşlik ediyor. Floral notalar güçlendikçe mentol azalıyor; fakat hiçbir zaman tam olarak kaybolmuyor. Ciltte eridikçe muhteşem çiçeklerin hakimiyetinde hafifçe karanfil serpilmiş vanilya ve misk kokmaya başlarken çirkin ördek yavrusunun zarif bir kuğuya dönüşmesine tanık oluyorsunuz.



Diğer sümbülteber temalı parfümlerden Fracas’nın diyabetik tatlılığına ve Amarige’in nükleer kuvvetine kıyasla Tubéreuse Criminelle oldukça mütevazı. Uzun süreli kalıcılığına rağmen hiçbir zaman bağırmıyor, nazik bir sesle konuşmayı tercih ediyor. Bu özelliğinden ötürü tüm mevsimlere uyacağını düşünüyorum.

Tubéreuse Criminelle hayatımda asla ayrı kalmak istemediğim kokulardan biri. Birçok kişiye katlanılmaz—hatta biraz sapkınca—gelen ökaliptüs/petrol notalarına bile hayranım: Tekrar ve tekrar yaşamak için fıslatıp duruyorum, hafif mazoşist bir ilişkim var kendisiyle. Şaşırtıcı başlangıcı ve sarhoş edici çiçeksi kalbiyle, şatafatlı Lutens œuvre’ünün en karanlık temsillerinden. Bir başyapıt.

Gayet zararsız bir görüntüsü olan sümbültebere dair tüm beklentileri baltalayan Tubéreuse Criminelle’in suçlu olup olmadığına kendiniz karar verin.

*Görsel: Grendelkhan, Wikipedia Commons

                                                                                                                                              M

2 yorum:

  1. Sevgilime armani Code mu alsam bunu mu alsam ?

    YanıtlaSil
  2. GÜZEL ŞİİR, ÇEKİCİ YAZI. HAFTASONU BAHSİ GEÇEN HERKESİ KOKLIYCAM.

    YanıtlaSil

.