4 Ekim 2013

Spotify Geldi, Hoş Geldi: Spotify Keşifleri Top 10

Uzun zamandır (Last.fm'den yeni insanlar bulmak kolay ama dinlemek zor hale geldiğinden beri) telefonumda veya bilgisayarımda açıp dinlemelik geniş arşivli bir müzik sitesi arıyordum. Ta ki geçen sene arkadaşım “Spotify var bayağı güzel Last.fm'i sollayacak bence ama Türkiye'de kullanılmıyor.” diyene kadar. Çeşitli tricklerle Spotify'e kaydolmayı başardım nihayetinde ama hemen sonrasında bilgisayarım bozuldu, formatlandı derken sonrasında Spotify'i unuttum. Geçtiğimiz aylarda (geçtiğimiz ay dediğim de haziran falan) yine aklıma geldi ve bilgisayar için olan player'ını indirdim. Ve şenlik o şenlik. Tabi Türkiye'de o zaman kullanılmadığı için sürekli Avrupa - Amerika dns uygulamaları bana ne kadar izin verirse o kadar içine girdim Spotify arşivinin içine. Derken geçtiğimiz hafta Spotify Türkiye'ye açıldı. Artık dns uğraşmacaları olmadan dilediğim gibi müziğimi dinlemeye başladım. Telefonlarınız için uygulamaları da mevcut, ama 30 günlük premium hesap deneme sürümü olarak. Bilgisayar için uygulaması ise premium üyesi olmasanız bile sadece arada giren reklamlarıyla beraber ücretsiz kullanılabiliyor. (Bendeniz kredi kartı kullanmadığım için premium üyesi olamıyorum, ama eğer siz olacaksanız aylık 9.99TL. Bence o arşive değer, olun premium gitsin derim.


Geçtiğimiz haftaki Rock'n Coke yazımızı yazan İdil Damla Bingöl'den de almış olduğum keşif listesiyle beraber bu hafta Spotify'in içine girdim. Bunu dinleyen bunu da dinler diyerek önerilen artistlere oradan başka artistlere aktım. Bazılarının albümlerini daha yeni yakalarken, bazıları benim için tamamen geç kalınmış keşifler oldu. Ama geç olsun güç olmasın demişler. Buyurun sizin için seçtiğim top 10 listemle karşınızdayım.



Klibinden önce dinleyip, klibinden sonra bir daha sevdiğim şarkı. Passion Pit de İdil'den aldığım ilk isimlerden biriydi. Normalde bu kadar elektronikli indie tarzım değildi ama sanırım ilk olarak PP ile başlayınca ileride seveceğimi kestirmek çok da zor olmadı.

2-      Haim- TheWire

8tracks'te bulup unuttuğum sonra Spotify'da tekrar bulduğum güzel grup. Güzel derken klibi izlerken ne demek istediğimi anlayacağınızdan eminim. Çünkü 86-89-91'li olan bu üç güzel kız aynı zamanda kardeşler de. Yetenekli bir aile gibisi yok.

İlk 3 şarkının da kliplerinin bu kadar sevimli olması tamamen tesadüf sevgili okuyucular, hiçbiri benim ayarlamam değil. Keşfinde geç kaldığım grup The National. 2001'den bu yana çıkardıkları 6 stüdyo albümleri ve içeriklerinin güzellikleri de bunu bayağı iyi kanıtlıyor zaten. Bas sesli solistler kategorisinden beğenilen isimlerle (Nick Cave, Leonard Cohen vs.) kıyaslanan bu grup indie'nin hasını yapan gruplardan benim için.


2013 Rock'n Coke isimlerinden biri Juveniles. Yeni yeni dinlemeye başladığım için RoC zamanları kaçırdığıma üzüldüklerim listesine henüz eklememiştim. Ama şimdi “Allah kahretsin, bir ismi daha kaçırdım.” diye her gün hayıflanıyorum.


Gelelim listeyi hazırlarken ilk koyduğum isme. Hayatında ilk defa spora giden üstelik de 4 haftadır devam eden biri olarak spor zamanlarımda beni yalnız bırakmayan isim AlunaGeorge. Bir ara kendimi kaptırıp yolda falan dans edeceğim diye korkmuyor değilim bu güzel ikiliyi dinlerken. Body Music de inanılmaz bir albüm, hepinize tavsiye ederim.


Aslında 8tracks keşiflerimden biri Kodaline. Ama Spotify'de karşılaşınca incelemeye başladığım bir grup kendisi. Naif müzikleri gerçekten seviyorum. Serin havalarda yorganın altına girince karşılaşılan rahatlama hissi olarak adlandırıyorum ben Kodaline ve onun gibi naif müzisyenleri. Yine albümleri In A Perfect World de mükemmel bir albüm.


Spotify 'da bulup bulabileceğim en iyi seslerden biri. Şarkıyı daha sindirememişken kendisini bir giyim markasının web sitesinin runway görüntülerinin arkasında duydum. Tüllü tüllü mükemmel elbiselerin arasından notalar kulaklarıma doğru süzülüyordu resmen. Şimdilik iki şarkısı  var I Will, I Swear'in ama bence devamı geldiğinde her şey daha güzel olacak.

    8-   Youth Lagoon – 17

Youth Lagoon dinlediğim en ilginç müzisyenlerden biri sanırım. Sesi şarkılarında sürekli bir arka odadan gelme hissiyatı yaratıyor insanda. Henüz derinliklerine inemedim Youth Lagoon'un ama 17 son zamanlarda dinleyip de beni bayağı etkileyen şarkılardan biri oldu.


İtiraf etmeliyim sarışın adamlardan etkilenme kat sayım bayağı yüksek. Ama bunun üzerine bir de müzikle uğraşıyorsa o adamın hayranı olmamam gibi bir şey mümkün değil. Ki Tom Odell gerek tipi, gerek müziği, gerek sözleri, gerek sesi ile inanılmaz etkileyici bir insan. Geçtiğimiz günlerde iTunes Festival'de sahne aldı Tom. Ve çok güzel bir şovdu. Hala açıp açıp izliyorum. Siz de bir göz atın bence.


Gelelim listemin en son şarkısına. Kendisi aynı zaman bir son dakika şarkısı. Listeyi yazarken aynı zamanda keşiflere devam ederken bir anda “Give it a try.” diyerek karşıma çıktı bu Letonya'lı grup. Sesi değil belki ama müzikleri bana Sigur Ros'u andırdığından biraz, The Sound Poets'i sevdim hemencecik. Ne dediğine dair en ufak bir fikrimin olmadığı şarkıları dinlerken bende hep şarkıyı kendime göre yorumlama durumu söz konusu oluyor. Bu şarkı da yine kendi kendime film çektiğim arkasına da kendisini yerleştirdiğim bir şarkı olarak arşivime kazındı.

Evet, Spotify keşiflerim bu kadarla sınırlı değil; sadece örnek bunlar. Bence siz de en kısa zamanda kendinizi bu okyanusa atıverin. Last.fm skroplama kasıyorsanız Spotify'ınızı Last.fm'inize de ayarlayabiliyorsunuz. Gözde Sarıhan olarak da hesabım bulunmakta, belki denk geliriz takipleşir müzik alış-verişleri yaparız.

Kendinize iyi bakın. Müzikle kalın.

      
                                                                     Gözde Sarıhan
  

2 yorum:

  1. Çok güzel şarkılar, çok güzel yazı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürlerimi bir borç bilirim. Takipte kalın, güzel müziklerin sonu gelmeyecektir.

      Sil

.